Cat costa certificatul energetic, ce este si cum se obtine

0
1202

Certificatul de Performanta Energetica, cunoscut si sub denumirea de Certificat Energetic este un document cu caracter informativ care atesta performanta energetica a unei cladiri. Prin intermediul acestui certificat energetic, cladirea poate fi incadrata intr-o anumita clasa de performanta energetica. Practica certificatului energetic a fost adoptata odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, aceasta devenind obligatorie atat la inchirierea, cat si la vanzarea unui imobil in Romania.

Certificatul poate fi obtinut de la Auditorii Energetici Atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Majoritatea locuintelor din Romania si anume blocurile de locuinte vechi, se incadreaza in clasa energetica C sau D. Trebuie sa mai stiti ca aceste clase energetice pornesc de la G si ajung pana la clasa energetica A, ea fiind clasa superioara. Modelul folosit este asemanator celui pe care il intalnim la aparatele electrocasnice.

Cum decurge autorizarea?

Demersurile pentru a obtine autorizarea nu sunt atat de complexe. Proprietarul trebuie sa se prezinte la un auditor autorizat cu anumite acte. Persoana avizata ii va intocmi acestuia un Certificat de Performanta Energetica, dispunandu-i un set de masuri necesare, astfel incat sa se imbunatateasca calitatea energetica a cladirii.

Cat costa si cat dureaza un certificat energetic?

Certificarea dureaza maxim o sapatamana de la depunerea dosarului. Pretul mediu pentru o astfel de certificare este de 2, 3 sau 4 euro pe mp. Costul acesta este suportat de cel care doreste sa vanda sau de catre proprietarul cladirii.

Pasii necesari pentru obtinerea unui certificat energetic

Primul pas pe care un proprietar trebuie sa-l faca pentru a obtine certificatul energetic este sa adune actele, dupa care va trebui sa contacteze o firma autorizata care se ocupa cu emiterea acestor certificate. Dupa ce preia documentatia, firma va face o vizita la adresa respectiva astfel incat sa verifice toate aspectele necesare la fata locului. Cand s-au incheiat aceste verificari, de obicei dupa trei zile, firma respectiva elibereaza Certificatul de Performanta Energetica. In urma acestei certificari, firmele va pot oferi si o serie de recomandari pentru a imbunatati performantele energetice actuale.

Acte necesare

Pentru a obtine certificatul energetic va va trebui un plan de situatie ce va incadra cladirea in functie de punctele cardinale si de vecinatati. De asemenea, mai este necesara o prezentare a planurilor de parter, subsol sau nivele curente, a sectiunilor transversale si longitudinale. Mai sunt necesare si actele care prezinta detaliile constructive si anume cele referitoare la pereti, terase, poduri, pardoseli peste sol si subsoluri, precum si fisa tehnica, dar si tipul de incalzire din cladirea respectiva si anume detalii despre instalatia de incalzire.

Blocurile construite inainte de 1989 se incadreaza in clasa energetica D si C. Daca sunt puse geamuri termopan, blocul este anvelopat integral cu polistiren de grosime 10-15 cm, fiind orientat spre Sud, un apartament situat la mijlocul acestuia poate avea chiar si clasa energetica A. Daca localitatea sau orasul vostru nu beneficiaza de serviciul unui auditor, se poate apela la auditori din alte zone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here