“Fetele poarta roz, iar baietii albastru”

0
470

“Femeile sunt dependente, emotionale, fara curaj si putere, sensibile, cu libido scazut”. Acestea sunt stereotipurile de gen cu care ne confruntam, care au facut femeilor numeroase deservicii de-a lungul istoriei, care ne pozitioneaza intre peretii unor cutiute stramte. Considerat ca fiind sexul mai putin inzestrat din punct de vedere al inteligentei, rolurile acceptate social sunt de sotie si mama. Chiar si intr-un stat european ca Romania- in care este cea mai mica diferenta intre salariile barbatilor si a femeilor-, prejudecatile vechi de mii de ani sunt infipte puternic in mentalul colectiv.
Contrastul dintre cele doua genuri, femei si barbati, ne este expus de la cea mai frageda varsta: fetele poarta roz, iar barbatii albastru; fetele se joaca cu papusile, iar barbatii cu masinile. Stereotiparea de gen este prezenta peste tot: in educatie, in mediul academic, profesional si social, in mass media. Costul acestor stereotipuri are consecinte serioase, incepand de la beneficiile financiare si chiar de la volumul de munca depus de femei.

„Femeia, gospodina. Barbatul, cel care adduce banii in casa.”
Un bun exemplu in care regasim astfel de prejudecati este publicitatea: femeia are rolul de gospodina obsedata de curatenie, de mama care pregateste cina, rolul unei femei-obiect. In schimb, barbatii apar in reclame la masini, sunt prezenti in birouri si implicati in activitati sportive. Societatea a oferit barbatului pozitia de “cap al familiei”. Revenind la publicitate, aceasta are puterea de a influenta mentalitatea colectiva, indiferent de genul de public.
In mentalul colectiv, femeia are rolul de a sta in bucatarie si de a creste copii, iar barbatul trebuie sa aduca bani in casa. Portretizarea femeilor in astfel de moduri este prezenta de zeci de mii de ani, de cand oamenii se imbracau in piei de animale, barbatii mergeau la vanatoare si femeile maturau pestera. Asadar, femeia era supusa barbatului, depindea de el. Este trist sa vedem ca aceste idei vechi de mii de ani inca acapareaza mentalitatile oamenilor.
Sunt caracterizate drept “maniace sexual” daca vorbesc deschis despre sex, chiar daca spun aceleasi lucruri pe care barbatii le rostesc de ani buni in public. Paradoxal, sunt portretizate ca fiind genul mai putin sexual, mai timid din acest punct de vedere. Societatea le cere sa puna stop dorintelor fizice, sa interpreteze puritatea, condamna femeile indraznete si foarte sexuale.
Diferentele intre sexe nu isi au rostul, iar ceea ce este normal pentru anumiti oameni este normal si pentru toti. Din pacate, stereotipurile sunt perpetuate si trasnmise din generatie in generatie, sub forma unor traditii, obiceiuri si idei religioase.
Pe o nota optimista, deloc rezervata, amintesc ca singura diferenta intre barbati si femei este distribuirea inegala a hormonilor.

Confesiunile unei femei de cariera: Eu aduc banii in casa. Sotul meu ma asteapta cu mancarea gatita!

Femeia trebuie sa stea la cratita si barbatul trebuie sa aduca bani in casa? Nimic mai fals. In secolul 21, femeia castiga cel putin la fel de mult cat barbatul de langa ea. Si, in plus, exista o multime de joburi din care femeia poate castiga mult mai mult: model videochat.

Ca model de videochat, o femeie poate castiga intre 5.000 si 20.000$ lunar. Da, ati citit bine. 20.000$ lunar. Cum poate ajunge la sumele astea? Prin ambitie, perseverenta si cu ajutorul unei echipe de succes. Cel mai bun studio videochat din tara si cel care este in top 3 la nivel Mondial, Charm Studio promite fetelor castiguri intre 10.000 si 20.000$ in fiecare luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here