Afla cum se trateaza rinita cronica!

0
46

Rinita cronica consta in inflamatia mucoasei nazale si poate prezenta diverse forme, de la un pacient la altul. Printre acestea se numara: forma banala, forma cronica specifica, precum si forma micotica. Rinita alergica este o alta forma care se poate dezvolta la unii dintre pacienti.

Rinita cronica catarala apare ca urmare a evolutiei unei rinite acute. Daca factorii care au favorizat aparitia rinitei acute persista, aceasta se transforma intr-o forma mai grava. Rinita cronica catarala se manifesta prin urmatoarele simptome: rinoree permanenta, obstructie nazala, rinolalie inchisa. Rinita cronica catarala se manifesta si printr-o mucoasa nazala congestionata si secretii mucopurulente.

Rinita consta in inflamatia mucoasei nazale ca urmare a variatiilor de temperatura si a unei imunitati scazute a pacientului. Pentru tratarea rinitei se recomanda: repausul, consumul de ibuprofen, precum si dezinfectante nasofaringiene. Unora dintre pacienti li se recomanda si inhalarea de aerosoli. Mecanismele de aparare ale organismului se manifesta si prin raspunderea terminatiilor nervoase de la nivelul mucoasei nazale la diverse bacterii sau factori de mediu.

Unii pacienti prezinta alergii la diverse substante, altii sunt sensibili la schimbarea temperaturii, iar altii sunt pur si simplu afectati de stres, de oboseala si de a consumul de tutun si de alcool, fiind astfel predispusi la rinita. Rinita poate fi: infectioasa, vasomotorie, ocupationala, hormonala sau medicamentoasa, precum si gustatorie sau non alergica.

Prin declansarea mecanismelor de autoaparare apare congestia mucoasei nazale, cumulatia secretiilor nazale, dificultatea de a mirosi si alte dificultati de respiratie. Rinita non alergica apare in interiorul nasului si nu depinde de alergiile pe care le are pacientul. Rinita alergica in schimb este cauzata de expunerea la un alergen care patrunde in caile respiratorii. Printre alergeni se numara: expunerea la mirosuri intense, diferenta de presiune barometrica, precum si variatii de temperatura.

Tratamentele pe baza de antihistaminice si costicorticosteroizii sistemici ajuta la tratarea si la vindecarea rinitei. Copii care sufera de aceasta afectiune mai prezinta si simptome aditionale precum: sangerari nazale, tulburarile somnului precum si tulburari vocale.

Tratamentul medical impotriva rinitei consta intr-o serie de pasi: mesajul repetat, aspirarea secretiilor, inhalatii aerosoli cu vasoconstrictoare, precum si dezinfectia nazofaringiana cu septice locale.

Rinita non alergica apare atat la copii cat si la adulti, mai ales dupa varsta de 20 de ani. Nu exista o cauza specifica pentru aparitia rinitei nonalergice, insa aceasta apare ca o consecinta a cresterii vaselor de sange de la nivelul nasului si umplerea acestuia cu fluide si sange. Deoarece terminatiile nervoase de la nivelul nasului sunt foarte sensibile, acestea vor reactiona imediat si vor declansa rinita nonalergica.

Exista o serie de factori care ar putea contribui la raspandirea si declansarea rinitei, incepand cu agentii iritanti din mediul inconjurator, din aer sau de la serviciu, precum: fumul, praful, particulele din aer, parfumul sau mirosul de vopsele. Un alt factor ar putea fi schimbarile climatice si modificarile de temperatura, care au un impact asupra nasului pentru anumite persoane. De asemenea, cei care contracteaza infectii virale precum raceala sau gripa sunt predispusi la manifestarea rinitei nonalergice.

Unele persoane prezinta alergii la diverse medicamente si astfel apare si expansiunea vaselor de sange de la nivelul nasului. Astfel de medicamente pot fi: antialgicele, antiinflamatoarele, antidepresivele, precum si diverse spray-uri nazale decongestionante. Totodata, si modificarile hormonale precum menstruatia, sarcina sau hipotiroidismul pot fi cauze ale rinitei non alergice. Exista pacienti care se imbolnavesc din cauza dormitului pe spate sau a refluxului gastroesofagian si altii care se imbolnavesc pe baza stresului emotional si fizic.

Pentru prevenirea, diagnosticarea si rinita cronica tratament, Clinica ORL Zone Medical Estet, coordonata de Dr. Mirela Turcu, va sta la dispozitie cu echipamente de ultima generatie si servicii de sanatate de calitate.