In designul interior, stilul minimalist inseamna culori, mobilier si decoratiuni putine. Astfel, se obtine un spatiu curat, luminos si aerisit, lipsit de excese. Iar dupa cum bine stim cu totii, o incapere bine organizata este prolifica muncii si creste capacitatea de concentrare. Din acest motiv minimalismul reprezinta cea mai buna alegere pentru amenajarea unui birou.
Mai putina aglomeratie vizuala in mediul de lucru duce la o stare psihica optima si echilibru profesional. Iata cateva idei care-ti pot fi de ajutor pentru un decor simplu si estetic:
1. Foloseste cat mai multe materiale naturale
In situatia in care trebuie sa realizezi diferite lucrari pentru amenajarea birorului, ai grija sa utilizezi materiale naturale precum lemnul, piatra, sticla, metalul sau pielea. Combina intotdeauna maximum doua sau trei produse si acorda atentie podelei. Una dintre caracteristicile acestui stil este renuntarea la covoare ori mochete care incarca inutil spatiul si folosirea unui material rezistent, cum ar fi betonul, lemnul sau piatra.
2. Pastreaza sobrietatea culorilor
Atunci cand decorezi un birou minimalist este important sa predomine albul si sa pastrezi sobrietatea culorilor care il domina. Poti sa-l combini cu nuante de crem, maro, gri sau chiar negru si sa adaugi inca o culoare proeminenta, care sa atraga atentia, dar sa nu fie prea agresiva. De exemplu, un scaun de birou verde creeaza accentul de culoare dorit, anumite obiecte decorative sau materiale texturate.
3. Realizeaza un perete in mod diferit
Cu toate ca stilul minimalist se remarca prin simplitate, iar peretii se vopsesc in alb sau o alta culoare deschisa, poti aduce putina personalitate biroului tau. Daca iti doresti sa scoti in evidenta incaperea, o idee inspirata ar fi sa aplici un tapet pe unul dintre pereti, sa optezi pentru un desen inedit sau sa-l zugravesti intr-o nuanta distincta.
4. Alege piese de mobilier utile si estetice
Un aspect esential pentru decorarea biroului minimalist vizeaza si alegerea pieselor de mobilier. Acestea trebuie sa aiba un design simplu, nuante naturale si sa fie lipsite de ornamente. Mai mult, mobilierul trebuie amplasat strategic, fara ca articolele sa para inghesuite sau sa aglomereze biroul. O masa de birou rezistenta si suficient de mare pentru nevoile tale zilnice, un scaun ergonomic si un raft metalic in care sa-ti pastrezi lucrurile iti vor fi de ajuns pentru decorarea spatiului de lucru.
5. Acorda atentie iluminatului
In general, stilul minimalist este unul auster, lipsit de excese. Totusi, lumina se gaseste din abundenta intr-o astfel de amenajare. Prin urmare, ai grija ca ferestrele sa fie cat mai generoase si nu le acoperi cu jaluzele inchise la culoare sau alte materiale opace. In cazul in care nu te poti bucura de prea multa lumina naturala, poti recurge la sursele de iluminat artificiale.
Integreaza in decor diferite corpuri de iluminat, care sa nu iasa foarte mult in evidenta si sa urmeze liniile drepte, clare, simplitatea si rafinamentul stilului minimalist. De asemenea, in imediata apropiere a mesei de lucru ori chiar pe birou asaza o lampa cu aspect modern, pe care o poti transforma chiar in piesa centrala a incaperii.
6. Completeaza amenajarea cu decoratiuni simple
Stilul minimalist este cunoscut pentru aspectul sau simplu, lipsit de accesorii si decoratiuni somptuoase. De regula, se accepta doar cateva obiecte din sticla, opere de arta deosebite, de mari dimensiuni sau grafica abstracta. In acest sens, poti completa decorul cu un tablou interesant, o statueta sofisticata ori un ceas de perete ce pastreaza simplitatea si armonia celorlalte elemente.
7. Realizeaza un design curat si neaglomerat
Cerinta principala a minimalismului este ca designul obtinut sa fie unul organizat, fara lucruri inutile. Evita aglomeratia vizuala, cauta o modalitate simpla de a organiza si depozita obiectele din birou si tine la indemana doar lucrurile de care ai nevoie. Nu uita de cablurile aparatelor electronice folosite pentru ca, intr-un spatiu minimalist, acestea nu trebuie sa fie la vedere.
Intr-un birou minimalist nu se lasa nimic la intamplare, ci totul trebuie sa fie atent organizat. Astfel, se obtine un mediu ordonat, linistit si relaxant, care te ajuta sa iti faci treaba mai bine, mai repede si cu placere.