Cum stii care e cea mai potrivita hota pentru bucataria ta? Ținand cont de caracteristici

0
712

Spre deosebire de electrocasnice ca frigiderul sau mașina de spălat rufe, hota nu este indispensabilă oricui, dar este indispensabilă celor care folosesc bucătăria în adevărata ei menire: pentru a găti. Când obișnuiești să îți prepari singur mâncarea, hota este un element primordial în angrenajul unei bucătării, astfel că alegerea uneia potrivite nu trebuie să fie un factor lăsat la voia întâmplării.

 

Hota este prima metodă de a păstra curățenia într-o bucătărie în care se gătește. Una preventivă, dacă putem să-i spunem așa. Pentru că nu ne dorim ca mobilele și pereții bucătăriei să ni se umple de grăsime sau casa să ni se umple de fum în timp ce gătim.

 

Principalele functii ale hotei sunt eliminarea grăsimii din aer și absorbirea fumului, aburilor și mirosurilor. Pentru ca aceste funcții să se realizeze într-un mod adecvat, trebuie să cunoaștem spațiul de care dispunem în bucătărie, înainte de a ne alege hota potrivită.

 

Dar înainte de toate, trebuie să știm că există două feluri de hote de bucătărie: hotă cu evacuare și hotă cu recirculare. În funcție de ceea ce ne dorim de la o hotă și de dotările apartamentului, trebuie să ne decidem asupra uneia dintre ele.

 

Hotele cu evacuare trimit în afara locuinței tot ceea ce absorb din bucătărie, prin niște tuburi special concepute pentru asta. Acestea necesită curățarea frecventă a grilajelor. Sunt cele mai eficiente hote și cele mai recomandate, pentru că acestea golesc cu totul bucătărie de particule în suspensie.

 

Hotele cu filtre sau cu recirculare aspiră fumul și aburii, care trec prin niște filtre ce curăță aerul și-l reîntorc în bucătărie. Acest tip de hotă necesită înlocuirea filtrelor de carbon în mod regulat. Sunt mai simplu de montat și nu neceistă instalarea unei instalații de evacuare, nici spargerea pereților pentru aceasta.

 

Așadar, odată ce am aflat prin ce se diferențiază cele două tipuri de hote, trebuie să știm că aceste aparate electrocasnice se mai caracterizează și prin formă, putere și amplasament.

În funcție de mărimea bucătăriei, de cât de mult gătești sau de locul în care ai de gând să o amplasezi, îți vei găsi hota potrivită pentru bucătăria ta.

 

Recomandabil ar fi ca hota să fie aleasă în funcție de dimensiunile aragazului sau aparatului de gătit deasupra căruia este amplasată.

 

Ținând cont că mărimea standard a unui aragaz este de 60 de centimetri, o hotă ar trebui să aibă o lățime de 80 de centimetri, câte zece centimetri în plus de fiecare parte, pentru a putea absorbi cum trebuie aburii și fumul rezultate în urma gătirii. Unii producători susțin, însă, că dacă este la fel de lată ca aragazul este suficient. Însă, aici contează mult și spațiul de care dispui în bucătărie. Dacă ai suficient spațiu, cel mai bine este să alegi o hotă ceva mai mare decât aragazul, din motivele amintite mai sus.

 

Urmează un alt amănunt important: puterea hotei. Cum aflăm care este necesarul de putere pentru hota din bucătăria noastră? Totul ține de dimensiunile bucătăriei. Calculezi volumul bucătăriei și înmulțești cu 12, care este cantitatea maximă de ori atunci când trebuie reîmprospătat aerul.

 

De exemplu: dacă bucătăria ta are 15 metri pătrați și 2,5 metri înălțime, ai o bucătărie de 37,5 metri cubi. Înmulțește cu 12 și obții 450 metri cubi/oră, care este capacitatea de extracție sau puterea de care are nevoie hota ta ideală.

 

În fine, mai putem vorbi și despre consumul de curent electric. Aici, însă, trebuie amintit că hota este unul dintre electrocasnicele cu cel mai redus consum, comparativ cu alte aparate din casă.

 

Media de consum a unei hote cu trei viteze este de 0,12 kw/h, în timp ce un aspirator consumă 0,35 kw/h, iar un cuptor cu microunde 1,3 kw/h.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here