Ce este un workstation?

0
141
ce-este-un-workstation

Când îţi cauţi următorul calculator vei observa că ai la dispoziţie mai multe variante de sisteme pentru la birou sau pentru acasă: desktop, laptop, workstation, tablet PC. Dintre acestea cea mai puternică variantă şi cea care va oferi cea mai mare flexibilitate şi productivitate de invidiat va fi un workstation.

Dacă nu eşti deja familiarizat cu aceste termen trebuie să ştii că un workstation este un computer dedicat unui user sau unui grup de useri, folosit de regulă la sarcini complexe din programe solicitante precum arhitectura, design, proiectare și asa mai departe..

Are unul sau mai multe ecrane cu rezoluţii foarte mari, procesoare puternice cu mai multe nuclee, peste opt în general, suportă foarte bine multitasking-ul, are RAM suficient, peste 16GB se ajunge şi la 64GB sau mai mult, stocare uriaşă de câţiva TB şi placă grafică dedicată puternică, mai multe mufe, conectori. Mai putem să folosim termenul workstation şi când avem un PC legat la o reţea locală LAN. În acest caz sunt împărţite resursele, partajate cu unul sau mai mulţi clienţi tip PC de mari dimensiuni sau cu servere de reţea.

Flexibilitate maximă şi opţiuni pentru toţi utilizatorii

De obicei se utilizează un workstation doar de către un utilizator. Dar poate să suporte utilizatori mai mulţi în acelaşi timp, poate procesa foarte rapid şi poate fi lăsat peste noapte pentru a termina ce are de făcut.

Are răcire performantă, senzori şi sisteme care îi menţin o temperatură optimă mereu ca să nu cedeze când are mult de lucrat. Crearea de modele 3D digitale sau grafică foarte complexă, necesare în industrii creative, iată doar două utilizări ale unui workstation modern.

În funcţie de nevoi se poate personaliza uşor un workstation cu hardware care va corespunde necesităţii de procesare şi puterii pe care o cauta un anumit tip de user-se schimba stocare, RAM, procesoare, se adăugă altele pe lângă cele care există deja etc.

Se pot conecta multe periferice simultan la el, OS-ul care rulează poate fi mai puternic, eficienţa e net superioară unui laptop sau PC obişnuit. Workstation-urile sunt disponibile în variată desktop sau laptop, compacte, sunt gândite de la început să fie peste tot ce şi-ar putea dori un utilizator şi ar avea nevoie pentru a putea a fie utilizate în domenii precum arhitectură, inginerie, educaţie, servicii financiare, guverne, media, entertainment.

Funcţii speciale şi caracteristici de top

În ultimii ani, workstation-urile au devenit din ce în ce mai mici şi mai compacte asta pentru că tehnologia a permis micşorarea pieselor şi pârtii hardware din ele. Şi accesoriile pentru workstation sunt speciale, mouse 3D, mai multe tipuri de display foarte puternice, sisteme de stocare deosebit de puternice, de regulă bazate pe SSD.

Pe lângă aceste caracteristici, un workstation are: memorie cu EEC suport, Error-correcting code, poţi adăuga modul de memorie suplimentare pentru că ai deja locuri speciale pentru ele lăsate libere, locuri pentru procesoare multiple ca să ai CPU-uri puternice, OS-uri cu funcţii avansate speciale pentru workstation, placi grafice cu performanţe care depăşesc toate aşteptările.

Plus că te bazezi pe workstation-uri ani la rând fără să ai nici cea mai mică probleme cu ele, au o structură foarte solidă şi componente „de cursă lungă”. Şi garanţia poate fi mai mare decât la un desktop sau laptop obişnuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here