5 Plante aromatice pentru gradina

0
179
plante-aromatice

Cautate in bucatarie, pentru aroma lor deosebita, folosite si in industria farmaceutica pentru efectele lor benefice asupra organismului nostru, plantele aromatice vor fi mereu la mare cautare si extrem de utile in orice gospodarie moderna.

Plantele aromatice se pot cultiva fara probleme in gradina, interiorul locuintei, pe balcon, pe suprafete mari sau mici, sunt recunoscute pentru calitatile aromatice. Se folosesc drept condimente, in scopuri medicale uneori. Dacă vă doriți o curte cu gazon, puteți opta pentru o secțiune unde să cultivați aceste plante. De udatul plantelor dar și a gazonului se poate ocupa un kit de irigare gazon, după cum îl setați să funcționeze.

De la plantele aromatice vom utiliza frunzele in general, procesate in diverse moduri pentru a obtine substante si ingrediente esentiale in diverse domenii de activitate.

In gradina, plantele aromatice vor ajuta la o definire mai clara a spatiilor, vor tine departe insectele care ne dau mari batai de cap vara, vor incuraja dezvoltarea normala a anumitor plante din jurul lor. E foarte usor sa le cultivi si sa le intretii, nu au nevoie de cantitati mari de apa si vor fi usor de plantat. Daca nu ai idee ce plante aromatice vor putea sa iti infrumuseteze gradina si sa parfumeze spatiul din jurul lor iti prezentam mai jos cinci plante aromatice pentru gradinile moderne.

  1. Busuioc. Are nevoie de umezeala mai mare, de sol cu multi nutrienti. Miroase extrem de frumos, este sanatos, se poate folosi in foarte multe feluri de mancare. Se cultiva vara, este planta anuala. Frunzele se vor recolta periodic ca sa nu ajungem la inflorire. Cand avem deja inflorire vom avea si crestere mai lenta si planta va suferi. Aroma busuiocului si mirosul unic vor fi alte motive suficient de bune ca sa ai in gradina aceasta planta aromatica.
  2. Coriandru. Are gust cam iute pentru unii, seamana cu patrunjelul, prefera caldura multa si apa cat mai mult cand creste, vara. Evita speciile care au prea multe seminte prematur, alege plante care se dezvolta rapid. Vei putea folosi si florile de la coriandru, sunt comestibile, ai si semintele sale excelente in bucatarie. Ai grija sa ai sol umed si fertil, planteaza la doua saptamani seminte ca sa ai mereu si frunze proaspete.
  3. Cimbru. Se foloseste mai mereu in bucatarie, are aroma unica si ofera un gust desavarsit preparatelor tale. Vara se maturizeaza, semintele se planteaza la adancimi mici, pentru ca trebuie sa ai lumina multa ca sa incurajezi germinarea lor. E nevoie de compost pe post de fertilizant si de sol nisipos ca sa ai o planta sanatoasa. Poti usca ceea ce culegi sau poti folosi ca atare.
  4. Rozmarin. Ii place la caldura, are nevoie de umiditate relativ mare, se cultiva usor, rezista bine in timp. Fertilitatea din sol trebuie sa fie una medie, drenarea sa fie excelenta, udarea se face doar cand solul la suprafata este uscat. Daca ai plante batrane de rozmarin vei avea si primavara frunze fragede gata de folosit.
  5. Chimen. In carnati sau in industria panificatiei chimenul, semintele lui, e nelipsit. Florile chimenului atrag insecte care sunt benefice pentru gradina, vei avea in primul an frunze, al doilea an vine cu seminte si flori. Astepti ceva timp pana sa ai seminte recoltate, dar gustul lor va merita toata asteptarea. Se planteaza in soare, in soluri drenate, fertilizate, curatate de orice fel de buruieni. Si ai grija ca vei avea plante inalte, pana la un metru are o planta de chimen.