Cum prepari cele mai bune clatite

0
344

Clatitele sunt desertul preferat al tuturor. De la mic la mare vor fi mereu apreciate si pot fi consumate atat dulci, cat si sarate.

Clatitele au fost introduse pentru prima data intr-o carte de bucate in anul 1943. Acestea provin din nordul Frantei din regiunea Bretania. Initial erau consumate cu cidru, dar in vremurile noastre tot mai multe persoane au adaugat diverse toppinguri pentru a imbunatati gustul. Atunci cand aveti pofta de ceva dulce, clatitele pot fi salvarea dumneavoastra cea mai rapida. Indiferent ca faceti pancakes sau crepes, acestea pot fi umplute si decorate cu orice, imaginatia si pofta fiind singura dumneavoastra problema.

O tigaie clatite poate fi de mare ajutor atunci cand cei mici sunt nerabdatori sa guste delicatesele dumneavoastra.

Va voi detalia doua retete dintre cele mai iubite tipuri de clatite, ingredientele si modul de preparare al acestora:

Reteta clatite americane ( Pancakes )

Clatitele americane sunt mai pufoase decat cele traditionale. Au inceput sa fie din ce in ce mai preferate, putandu-va juca cu diverse gemuri sau de ce nu cu branza.

Pentru inceput ca reteta sa iasa asa cum va doriti este important sa aveti o tigaie clatite pentru ca desertul sa fie atat gustos, cat si aspectos.

Ingrediente:

  • 2 oua medii
  • 160 ml de lapte
  • un pliculet praf de copt
  • o lingura de zahar
  • o lingurita de zahar vanilat
  • putina sare
  • vanilie sau orice esenta care va place mai mult ( poate fi si portocala sau lamaie)

Modul de preparare a compozitiei:

Albusurile se bat pana se formeaza o spuma tare. Laptele, galbenusurile si esentele se vor mixa usor pana acestea se vor amesteca, putand ulterior sa le incorporati cu albusurile si faina. Ca sa iasa cat mai pufoase acestea trebuie amestecate usor, cu ajutorul unei linguri pentru ca spuma albusurilor sa nu se desumfle.

In acest moment puteti pune la incins tigaia, pentru a turna cate un polonic din compozitia facuta.

Acestea se pot consuma cu orice tip de dulceata si puteti adauga o lingura de smantana sau iaurt pentru a da o nota de savoare si o oarecare asemanare cu papanasii.

Reteta crepes

Clatitele nedospite clasice pot fi umplute cu dulceata preferata, cat si cu spanac, ciuperci sau carne.

Clatitele cu carne se mai numesc si clatite brasovene. Sunt delicioase, de aceea cand va hotarati sa faceti un asemenea preparat este bine sa nu va limitati doar pentru acest fel sarat si sa realizati mai multe si pentru desert. Puteti face 2 feluri de mancare, rapide si gustoase, pentru ai satura si multumi pe membrii pofticiosi ai familiei.

Ingrediente:

  • 350 g faina
  • 50 g unt topit sau ulei vegetal
  • 500 ml de lapte
  • 3 oua
  • un pahar de apa minerala ( un pahar 250 ml )
  • putina sare
  • esente doar daca doriti

Dupa amestecarea tuturor ingredientelor cu mixerul puteti pune la incins tigaia.

Tigaile pentru clatite sunt adesea construite din materiale foarte bune si nu va mai fi necesar sa o ungeti cu ulei pentru a nu se lipi.  Tigaile sunt antiaderente astfel si clatitele vor “dansa” usor pe aceasta.

Urmeaza sa le umpleti cu ce vreti si sa ii chemati la masa, asta daca nu sunt deja acolo pentru a incepe ospatul.

Acestea sunt cele mai bune tigai pentru prepararea clatitelor, fiind special construite pentru acest tip de preparat. Orice gospodina stie cat de importante sunt toate ustensilele dintr-o bucatarie si fiecare are rolul sau, pentru a gatii preparatele perfect.

Aveti grija cand faceti clatite sa fie suficiente, acestea se vor manca in timp ce dumneavoastra le preparati. Sunt cele mai versatile tipuri de desert sau fel de mancare sarat, putand adauga peste acestea orice va doriti.