Cum initiezi rapid o afacere

0
467

Primul pas in initierea unei afaceri este constituirea formei juritice sub care vei desfasura activitatea. In prezent in tara noastra sunt mai populare doua tipuri de forme juridice: PFA (persoana fizica autorizata), aceasta forma este recomandata personelor care desfasoara activitati independente de freelancer si alte tipuri de servicii,  si SRL (societate cu raspundere limitata), o firma in adevaratul sens al cuvantului.

Constituirea unei firme sau a unui PFA, in Romania poate fi o adevarata provocare, de aceea, cei ce nu doresc sa parcurga acesti pasi complicati pot cauta o firma care ofera servicii de infiintare societati accesand portalul Infiintari-firme.net, un catalog web cu societati din aceasta industrie. Angajatii companiei alese se vor ocupa de toti pasii mentionati mai sus, contra unei taxe.

Daca totusi preferati sa rezolvati pe cont propriu aceasta operatiune, pe Internet  – diverse bloguri, site-uri de profil, pagini de Facebook – exista articole publicate de multi specialisti in domeniu, articole ce contin liste cu sfaturi care sa va ajute sa realizati acest proces mai rapid si mai confortabil.

Iata care sunt informatiile esentiale pe care le-am extras de la specialisti:

In primul rand trebuie sa iei seama care este necesarul de acte, pentru infiintarea firmei. Deasemenea, trebuie sa stii de la inceput care sunt instiutiile la care trebuie mers pentru a intocmi dosarul de infintare, dar si care sunt sumele ce trebuie platite pentru taxe de infiintare, timbru, capital social s.a. O alta informatie pe care trebuie sa o cunosti de la inceput este legata de durata de obtinere a dovezilor. Deci pentru a intocmi acesti pasi trebuie mers in primul rand la Registrul Comertului, din oras si la Biroul de Informatii pentru a intra in posesia documentelor.

Numele este important, si inainte de a-l inregistra este necesara realizarea unei cereri pentru a verifica disponibilitatea numelui. Acest pas dureaza aproximativ 2-3 zile.

Sediul social. Un proces important ce trebuie indeplinit este de a stabili sediul social al viitoarei companii. Pentru a avea acces la un sediu social itit trebuie un contract de inchiriere sau de comodat pentru un spatiu. Daca sediul social al firmei va fi intr-un apartament de bloc, iti vor  trebuie si aprobari din partea administratorului si a vecinilor.

Actul Cosntutiv, sau actul de intemeiere, este un document important ce trebuie sa detina  informatii  cu privire la datele de identificare ale asociatului/ asociatilor, forma de organizare, obiectul de activitate principal si obiectele secundare. De asemenea trebuie mentionate si codurile CAEN, in functie de aceste coduri vei putea realiza venituri.

Pasul urmator este de a depune capitalul social.  Acest proces se poate realiza la banca, prin deschiderea unui cont special. Pentru a deschide acest cont este necesar sa prezinti actul constitutiv al firmei, apoi trebuie sa ridici dovada efectuarii varsamintelor in conditiile precizate de lege.

Documentele de constituire a unei firme nu sunt complete fara declaratiile pe proprie raspundere, realizate de asociati. Din acestea trebuie sa reiasa ca fiecare participant respecta preverderile legale pentru infiintarea societatii.

Ultimii pasi, din procesul de infiintare a unei  firme sunt legati de efectuarea si inregistrarea sepecimenului de semnatura, confruntarea documentelor depuse cu cele originale si completarea cererii de inregistrare sa societatii SRL.

Ultimul pas consta in platirea taxei de legalizare a firmei, prin publicarea ei in Monitorul Oficial. Acest pas se realizeaza doar dupa chitarea taxei aferente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here