De ce trebuie sa tii cont la achizitia unei motocositoare

0
300

 

Cei care au bunici la țară – dar nu numai ei – își aduc aminte, probabil, de mirosul ierbii proaspăt cosite. Și știu cum arată un cosaș, o coasă, cât de mult efort se depune la cositul ierbii și cât de epuizantă este această muncă. Din fericire, avansul tehnologic a îmbunătățit viața oamenilor și în acest domeniu. Așa au apărut motocositoarele. Aceste noi echipamente care ne ușurează munca, reducând atât efortul, cât și timpul alocat acestei sarcini, se găsesc astăzi într-o mulțime de variante pe piață, atât ca preț, cât și ca performanțe.

 

Motocositoarea este diferită, însă, de o mașină de tuns iarba. Pe lângă faptul că este mai ieftină, mai ușor de manevrat, întreținut și depozitat, o motocositoare poate tăia cu ușurință și buruieni solide, spre deosebire de o mașină de tuns iarba. Totuși, cum poți alege o motocositoare potrivită pentru nevoile tale din atâtea modele existente? Iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare înainte de a lua decizia de cumpărare a unei motocoase sau motocositoare:

 

Puterea motorului motocositoarei

 

Un aspect foarte important atunci când achiziționați o motocositoare este puterea motorulului, acesta fiind cel ce pune în mișcare întregul echipament. Motocoasele sau motocositoarele pot fi electrice sau pot fi alimentate cu benzină. Pentru o suprafață mică, în cazul unei motocositoare electrice este suficient ca puterea acesteia să fie între 700-800 W, iar dacă alegeți un model pe benzină o putere de 1 CP este suficient. Pentru suprafețe mai mari se recomandă o putere de peste 800 W, respectiv 2-3 CP. De asemenea, o motocositoare bună îți va permite să reglezi viteza de rotație.

 

Sistemul de tăiere

Din acest punct de vedere, motocositoarele vin cu trei alternative. Există sistem de tăiere cu fir de nylon, cu lame sau sistem dublu de tăiere. O motocositoare cu fir de nylon se pretează pentru gradini de dimensiuni mici si medii, acolo unde vegetația sau gazonul trebuie întreținute. Un fir de nylon va tăia plante cu tulpini tari foarte greu, fiind nevoie să înlocuiți firul destul de des, deoarece acesta se tocește sau se rupe. Motocoasele cu lame sau cuțite sunt mult mai eficiente, pot fi folosite pe suprafețe mari cu rezultate foarte bune.

 

Spre deosebire de motocositoarele cu fir de nylon, acestea nu fac o treabă foarte bună când vine vorba de finisare la margini, fiind necesară multă atenție. Un model mai bun de motocoasă este cel cu sistem dublu, cu fir de nylon și lame, pe care le poți schimba în funcție de nevoi.

 

Ușurința de manevrare

 

Atunci când îți alegi motocositoarea potrivită pentru tine, asigură-te că confortabilă, ușor de manevrat și nu foarte grea pentru tine. Caută un model ce poate avea tijă și ham reglabile și mânere ergonomice.

 

De asemenea, acordă atenție sistemelor de siguranță, perecum cel de la butonul de pornire și cea de la capul de tăiere. Acordă atenție și instrucțiunilor de utilizare. O motocositoare bine aleasă și îngrijită te poate ajuta să ai grijă de gradina ta mulți ani de acum încolo.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here