Idei practice pentru amenajarea terasei ori a balconului

0
56

Amenajarea terasei ori a balconului a devenit una dintre principalele activități ale sezonului cald. Dacă te numeri printre norocoșii care dispun de un astfel de spațiu, ar fi păcat să nu îl transformi într-o zonă destinată relaxării. Aici va fi locul unde vei reuși să te detașezi de grijile cotidiene, să te încarci cu voie bună și să petreci clipe minunate alături de cei dragi. 

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să planifici amenajarea terasei ori a balconului și să te documentezi în privința produselor pe care le dorești. Poți avea o mulțime de dileme la început de drum, dar pe măsură ce vei citi mai multe informații, îți vei forma o idee tot mai clară. 

Venim în sprijinul tău și îți oferim câteva idei practice pentru amenajarea terasei ori a balconului, în funcție de spațiul de care dispui. 

Alege pardoseala pentru terasă

Multe persoane se concentrează pe piesele de mobilier destinate terasei sau balconului și uită o etapă importantă – pardoseala. Alege produse antiderapante, ușor de instalat și de îngrijit. Deși pardoselile din lemn sunt elegante, ia în calcul că acestea necesită șlefuire sau vopsire, astfel că va trebui să suplimentezi bugetul. În plus, va trebui să cauți soluții suplimentare deoarece condițiile climatice nefavorabile afectează aspectul lemnului. 

În ultimii ani a devenit tot mai apreciată lamela de podea realizată din material compozit obținut din polietilenă reciclată 97%. Acest material este apreciat fiindcă este ecologic, adică obținut prin reciclare.

TRUC: Acolo unde apar ușoare denivelări ale suprafeței, poți corecta cu paduri din cauciuc granulat. Se recomandă ca aceste elemente să fie folosite sub profilele structurii podelei, dacă distanța maximă dintre ele nu depășește 30 cm. 

Adaugă o notă personală în amenajarea terasei

Un iubitor de bricolaj ori un meșter iscusit nu va putea să stea liniștit niciodată până când nu va face ceva cu mâinile lui. Cea mai simplă modalitate de a-ți pune amprenta asupra noului colț de relaxare al locuinței este să folosești cherestea în proiectele tale. Cu puțină imaginație și îndemânare, îi poți da o mulțime de întrebuințări. Spre exemplu, o poți folosi pentru realizarea unor măști pentru ghivece, rafturi, stative,  jardiniere și a altor modele de suporturi pentru flori și legume. Le poți lăsa ca atare ori le poți lăcui sau vopsi, în funcție de preferințe. Pentru îndeplinirea proiectului vei avea nevoie de cherestea, bormașină/șurubelniță electrică/ciocan, șuruburi, cuie și fierăstrău.

Investește într-un dulap pentru balcon

Încă o idee practică la care nu se gândesc multe persoane de la începutul amenajării terasei este cumpărarea unui dulap pentru balcon. Acesta poate fi extrem de folositor atât pentru depozitarea obiectelor de pe terasă, balcon ori grădină, cât și pentru protejarea acestora de condițiile de mediu. 

Îl poți folosi pentru ordonarea accesoriilor de grădinărit, a instrumentelor de grătar, a sculelor de bricolaj și a jucăriilor. Totodată, este util și pentru depozitarea păturilor, a pernelor de pe scaune și a altor piese pe care este indicat să le protejezi pe parcursul nopții ori când sunt anunțate ploi. Poți uita de grija lor de acum!


Trebuie să știi de la început că nu orice tip de dulap este potrivit pentru balcon. Ai nevoie de un produs realizat din plastic de înaltă calitate fabricat din polipropilena (PP). Acesta va proteja obiectele de condițiile meteorologice – ploaie, umiditate, vânt și soare puternic. De asemenea, un astfel de dulap este potrivit și pentru atelier, garaj ori casă. 

Amenajarea terasei: de ce mai ai nevoie? 

Alte elemente pe care trebuie să le cuprindă amenajarea terasei sunt: 

  • un set cu masă și scaune ori o canapea mare;
  • o măsuță de cafea;
  • corpuri de iluminat special concepute pentru exterior;
  • rafturi;
  • ghivece cu flori și arbuști decorativi;
  • decorațiuni.

Mai adaugă pe listă și alte piese care crezi că ar da farmec spațiului. Nu mai sta pe gânduri și dă startul amenajării terasei ori balconului.