Pentru obținerea unei recolte bogate, fie că este pentru consum propriu ori pentru business, primul pas pe care să îl faci este irigarea grădinii cu furtunul potrivit. Cantitatea necesară de apă diferă de la o plantă la alta, așa că este indicat să cunoști informații precise despre fiecare în parte. Spre exemplu, castraveții, conopida, salata și spanacul necesită un conținut ridicat de apă pentru a-și menține prospețimea.
Te poți asigura că faci o irigare corectă a grădinii doar prin utilizarea unor furtunuri de grădină și accesorii de calitate. Citește mai jos câteva reguli pentru udarea grădinii precum un expert, dar și exemple de instrumente care îți vor ușura considerabil activitatea.
Irigarea grădinii – reguli de bază
Prima regulă de care să ții cont este că udarea plantelor trebuie făcută în anumite momente ale zilei: la primele ore ale zilei și spre seară. Temperatura apei trebuie să fie apropiată de cea a solului și a aerului, altfel le-ai putea face plantelor mai mult rău decât bine. Seara este recomandată doar udarea rădăcinilor, nu și a frunzelor fiindcă umiditatea se menține un timp mai lung și există riscul să apară afecțiuni micotice (ciuperci).
Culturile din seră ori solar necesită o cantitate mai mare de apă, având în vedere că sunt acoperite și că nu au acces la apa de ploaie. Dacă îți dorești să faci economie ori să folosești apă fără substanțe chimice, poți să strângi într-un rezervor apă de ploaie și să o folosești ulterior pentru udarea legumelor.
De reținut faptul că apa nu trebuie să ajungă doar la rădăcina plantelor, ci și în jurul acestora. Astfel solul va absorbi o cantitate suficientă de apă, însă trebuie să fii atent și să nu exagerezi.
Acoperă solul cu un strat de materiale organice (paie, coajă de copac, compost) pentru a economisi apa. Astfel se menține umiditatea și se îmbunătățesc calitățile pământului.
Irigarea grădinii: furtunul și alte echipamente de care ai nevoie
Un furtun de calitate este cea mai bună investiție pe care să o faci pentru grădina ta. Ai nevoie de un produs care să se plieze pe nevoile spațiului pe care îl îngrijești. Atunci când îl cumperi, fii atent la detalii precum distanța dintre grădină și sursa de apă, temperatura de lucru, greutatea furtunului și materialul din care este realizat. În plus, dacă nu ai un spațiu de depozitare generos, alege un furtun pentru grădină care se rulează cu ușurință.
Alte accesorii care te vor ajuta în îngrijirea grădinii sunt colierele metalice pentru furtunuri. Aceste piese sunt utile pentru fixarea furtunurilor de țeava de alimentare cu apă. Au funcția de a preveni desprinderea furtunului în cazul unei presiuni mari.
Mufele rapide pentru furtun sunt alte accesorii pe care le poți completa pe lista de cumpărături. Alege-le în funcție de tipul de lichide, de diametrul furtunului și de temperatura de lucru.
Mai sunt și alte echipamente care îți pot fi folositoare – garniturile O-ring. Principalul rol pe care îl îndeplinesc este prevenirea scurgerilor de fluide din instalații. Se montează fără dificultate, sunt economice și de calitate, fiind extrem de rezistente la rupere. Mai mult de atât, este bine să le ai în gospodărie fiindcă sunt compatibile cu mai multe domenii și mai multe tipuri de fluide (uleiuri, acizi, aburi, combustibili termici, etc).
De un real ajutor îți vor fi și sistemul de irigare prin picurare fiindcă reduce considerabil volumul de muncă și contribuie la economisirea cantității de apă.
Mai cunoști și alte sfaturi pentru o irigare corectă a grădinii? Nu ezita să le împărtășești cu noi!