Semne care iti spun ca ai nevoie de servicii de reparatii centrala termica

0
603

In perioada rece a anului, centrala termica este inima casei tale, asigurand confortul si caldura necesara. Chiar si cele mai bune centrale termice pot intampina probleme si te pot lasa in momente extrem de neplacute, atunci cand temperaturile exterioare ating valori extreme.

Din fericire, centralele termice spun atunci cand au nevoie de service. Atunci cand pornesti centrala termica, imediat dupa anotimpul cald, este bine sa urmaresti modul in care functioneaza si sa tii cont de cateva semne care iti spun ca are nevoie de reparatii.

Cand ai nevoie de reparatii centrala termica?

Atunci cand scade eficienta de incalzire. Daca ai observat ca factura de gaz a crescut fara o explicatie clara, sau ca sistemul de incalzire necesita mai mult timp pentru a atinge temperatura dorita, ar putea fi un semn ca centrala ta termica nu functioneaza la capacitatea sa optima. O centrala termica cu eficienta scazuta nu numai ca va avea un impact negativ asupra portofelului tau, dar va fi si mai daunatoare mediului inconjurator.

Atunci cand presiunea apei este scazuta. Daca observi ca presiunea apei in sistemul de incalzire este constant scazuta, este momentul sa actionezi. Presiunea scazuta poate fi cauzata de o scurgere in instalatie sau de o defectiune a componentelor interne ale centralei termice. In orice caz, o presiune scazuta poate afecta performanta si siguranta centralei tale.

Atunci cand auzi zgomote ciudate. Daca ai inceput sa auzi zgomote ciudate sau neobisnuite provenind de la centrala termica, este momentul sa investighezi problema. Bazaitul, scartaitul sau zgomotele de aburi pot indica posibile defectiuni in componentele interne ale centralei tale. Ignorarea acestor semne ar putea duce la daune majore si la costuri de reparatii mai mari.

Atunci cand simti mirosuri neplacute. Daca simti mirosuri neobisnuite sau neplacute de la centrala termica, nu ar trebui sa le ignori. Mirosul de ars sau de gaz poate indica o problema serioasa, cum ar fi un scurgeri de gaz sau o supratensiune electrica. In astfel de cazuri, este esential sa intrerupi alimentarea cu gaz si sa chemi un specialist in service imediat.

Atunci cand apar depuneri de calcar vizibile.  Daca observi depuneri de calcar pe componentele centralei termice, cum ar fi schimbatoarele de caldura sau conductele, este un semn ca apa din sistemul tau are o concentratie ridicata de calcar. Aceasta poate reduce eficienta centralei si poate duce la uzura prematura a echipamentelor. Un service periodic poate preveni acumularea de calcar si poate prelungi durata de viata a centralei.

 

Atunci cand centrala este batrana. Daca centrala ta termica are mai mult de 10 ani, ar trebui sa fii constient ca aceasta este mai predispusa la defectiuni si sa functioneze cu o eficienta mai scazuta. Investitia intr-un service centrale termice periodic poate prelungi durata de viata a centralei tale si poate asigura ca aceasta functioneaza in conditii optime pentru mai multi ani.

Chiar daca centrala termica pare sa functioneze in mod normal, este bine ca inainte de fiecare sezon sa chemi o echipa de profesionisti care sa o verifice. Siguranta ta si a familiei tale este intotdeauna cea mai importanta.