Foraje de apa profesionale – Un proces tehnologic complex

0
111

Aproape toată lumea înțelege că metoda de obținere a apei în zonele defavorizate prin forarea profesională a unui puț, are avantajele sale. Pentru o viață confortabilă în afara orașului, este necesară o sursă de apă potabilă. Dacă zona nu este conectată la alimentarea cu apă, va fi necesar forajul unui puț de apă. Există mai multe moduri de a-ți construi propria sursă de apă. Forajul unui puț poate fi făcut independent dar fără garanția rezultatelor de calitate sau realizat cu ajutorul experților în foraje de apa profesionale, obținând cele mai bune rezultate. Profesioniștii folosesc diferite metode pentru forarea puțurilor de apă la cheie, fiecare dintre ele având propriile avantaje și dezavantaje. Alegerea unei metode este determinată de mai mulți factori. În primul rând, profesioniștii au capacități tehnice, adică echipamente speciale pentru a efectua lucrarea. În al doilea rând, pot fora până la adâncimea necesară, în funcție de tipul puțului și de locația acviferelor. În al treilea rând, la alegerea unei metode de foraj se ține cont de tipul de sol și de prezența rocii dure, dar și a altor tipuri de roci.

Ce fac profesioniștii în foraje de apa profesionale?

În principiu, alegerea metodelor de foraje puțuri de apă nu este o sarcină a clientului, ci a executantului profesionist. Dacă intenționezi să-ți faci singur propria sursă de apă pe terenul tău, va fi necesar să obții informații de bază despre metoda de lucru și despre tipul de teren. Cunoscând avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de lucrări, îți va fi mai ușor să alegi un expert în foraje de apa profesionale. Astfel, poți să monitorizezi procesul lucrării care va duce la obținerea unui puț care oferă apă gustoasă și curată pe tot parcursul funcțiunii și cu o cantitate minima de mentenanță. Forajul puțurilor de apă  este o sarcină care necesită o abordare exclusiv profesională. În plus, furnizorul de servicii de foraje de apa profesionale oferă servicii de proiectare a locurilor de foraj, pe baza hărții hidrogeologice.

Foraje puțuri pe nisip

Forarea puțurilor pe teren nisipos este de obicei efectuată pentru a furniza apă unei reședințe de vară. Primul strat de apă pe teren nisipos se află la un nivel de 10-30 de metri. Însă, rezervele de apă pe terenul nisipos sunt distribuite neuniform și în acest caz, ai nevoie de specialiști. În mod independent, chiar dacă alegi un loc de foraj conform tuturor regulilor, primele încercări pot fi nereușite. Noul puț realizat poate seca rapid dacă potențialul acvifer este evaluat greșit. Calitatea apei extrase poate fi atât de scăzută, încât va fi potrivită numai pentru scopuri tehnice. De asemenea, poți avea un debit scăzut, în medie cam 500 litri pe oră. Debitul depinde de sezon și de vreme, iar conducta se va înfunda treptat. Durata de viață a unui astfel de puț este cuprinsă între 1-8 ani, maxim 10-12 ani.

Foraje puțuri abisiniene

O fântână abisiniană este un tip de puț de nisip. Pentru a o face, se introduce o țeavă îngustă cu vârful în pământ. Puțul abisinian a fost inventat în Marea Britanie în timpul războiului cu Etiopia. Soldații au făcut puțuri abisiniene manual, fără echipament special. Dar puțurile au fost proiectate pentru utilizare pe termen scurt și au fost folosite pentru a obține apă în timpul șederii. Apoi structura a fost mutată în alt loc. A face un puț abisinian pentru operație permanentă este mult mai dificil. Profesioniștii aleg locația potrivită, calculează diametrul și materialul carcasei. Este necesar să se selecteze un vârf potrivit pentru introducerea în pământ și filtrarea particulelor de nisip.

Forajul puțurilor în calcar este folosit pentru alimentarea cu apă a caselor mari. Dar calcarul acvifer se află la o adâncime de 30 până la 200 de metri. Pe harta regiunii există locuri în care stânca se află la mai mult de 200 de metri. Este imposibil să forezi solul la o asemenea adâncime cu propriile puteri. Pentru a ajunge la orizontul artezian ai nevoie de echipament profesional. Cu ajutorul profesioniștilor în foraje de apa profesionale vei obține o productivitate de minim 3000 litri pe oră. Debitul nu depinde de condițiile meteorologice, iar apa potabilă va fi de bună calitate. Durata unui astfel de puț efectuat cu ajutorul profesioniștilor va fi de minim 50 de ani.

Calcarul de mică adâncime produce mai puțină apă. Forajul poate scoate la iveală calcar silicifiat uscat, iar riscul de contaminare din orizonturi de mică adâncime este mai mare decât din surse adânci.

O firmă profesională de foraje de apa profesionale ia în considerare toți factorii de risc atunci când lucrează. Dacă primul orizont nu îndeplinește cerințele, forajul continuă. Este imposibil să forezi până la roca adâncă cu propriile forte, deoarece vei fi limitat de capacitățile echipamentului manual. Echipamentele profesionale de foraj funcționează pe baza mai multor metode, iar aplicarea fiecărei metode va dura 2-7 zile, timpul depinzând de secțiunea geologică existentă.