Programul „Noua Casa” continua in 2024

0
195

Ministerul Finanțelor a confirmat că și în 2024 va continua programul „Noua Casă”, cu un plafon de garanții în valoare de un miliard de lei. Această inițiativă, menită să faciliteze accesul la locuințe pentru familiile cu venituri medii, a avut un impact semnificativ în consolidarea stabilității locative și îmbunătățirea calității vieții pentru numeroși români. Cu un total de 1.940 de garanții acordate în anul precedent, în valoare de 245.743.854 lei și un volum de credite de aproximativ 485 de milioane de lei, programul a demonstrat eficiența sa în sprijinirea achizițiilor imobiliare.

Ministrul Marcel Boloș evidențiază că „Noua Casă” a reprezentat o oportunitate reală pentru familiile cu venituri medii, contribuind la diversificarea opțiunilor de achiziție a proprietăților și la îmbunătățirea calității vieții. Pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor alocă un plafon de garanții de 1 miliard de lei, consolidând astfel continuarea în condiții optime a programului.

Conform comunicatului de presă emis de Ministerul Finanțelor, în acest an, finanțatorii care nu au participat în anul precedent pot să se înscrie în program, având la dispoziție 7 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern. Aceștia pot transmite cereri de înscriere în etapa 2024 a programului „Noua Casă” și solicitări de alocare de plafoane de garantare către FNGCIMM.

De la lansarea Programului Prima Casă în 2009 și până la finalul lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde de lei, sprijinind credite în valoare de 63,8 miliarde de lei.

Ghid pentru Aplicanți în Programul Noua Casă 2024:

„Noua Casă” 2024 se acordă în lei și vizează achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de:

  • 66.500 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă și se calculează în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.

Este esențial pentru potențialii aplicanți să se informeze temeinic asupra cerințelor și condițiilor de participare pentru a beneficia la maximum de avantajele oferite de programul „Noua Casă” în 2024, se arata pe site-ul  https://www.bacau.net/