Termosistem exterior – ce alegem: vată bazaltică sau polistiren?

0
74

Unul dintre factorii care contribuie în mod hotărâtor la confortul familiei tale și care te poate ajuta să economisești sume substanțiale la factura de gaz sau curent electric este izolația casei. Ce fel de izolație și cât de groasă ar trebui să fie aceasta sunt întrebări ale căror răspunsuri au un impact major asupra bugetului unei familii. De aceea în articolul nostru am hotărât să îți vorbim despre două tipuri de termosisteme folosite la exterior, termosisteme pe care le poți găsi aici, cu avantaje și dezavantaje de fiecare parte, așa încât să poți lua decizia cea mai bună pentru tine și familia ta.

Izolarea termică a casei presupune aplicarea unui material izolant pe zidurile exterioare ale clădirii și apoi acoperirea acestui strat cu vopsea structurată pentru exterior sau placarea suprafeței cu cărămidă aparentă, piatră, lemn, riflaje, etc. în funcție de proiectul casei pe care o construiești sau o izolezi. Unele dintre cele mai folosite materiale pentru realizarea izolației unei case sunt vata bazaltică și polistirenul expandat sau extrudat.

Vata bazaltică

Vata bazaltică este un material obținut prin topirea rocilor vulcanice, în principal bazalt, la temperaturi de peste 1500°C, și adăugarea de alte materiale ca vată bazaltică reciclată, în bazaltul topit. Rezultă astfel o substanță asemănătoare lavei vulcanice în care, prin centrifugare, se obțin fibre fine care ulterior trec prin diferite procese pentru a forma plăcile de vată bazaltică. Este important să reții că în procesul de fabricare, plăcile de vată bazaltică sunt tratate să reziste la foc și umezeală.

Plăcile de vată bazaltică prezintă foarte multe avantaje pentru utilizatori:

 • Sunt foarte rezistenteadică nu se degradează, nu își modifică dimensiunile și nici nu își pierd eficiența în timp, lucru ce se datorează desigur, materiei prime din care sunt obținute
 • Sunt rezistente la foc, fiind capabile să suporte temperaturi de peste 750°C
 • Izolează fonic, aspect foarte important dacă locuiești în zone cu trafic intens sau în aglomerații urbane
 • Sunt rezistente la umiditate
 • Permit zidurilor să respire, prevenind astfel formarea condens și de mucegaiuri
 • Vata bazaltică este un material sustenabilși poate fi reciclată în întregime
 • Plăcile de vată bazaltică se montează ușor
 • Izolează termic: vata bazaltică are un coeficient de transfer termic foarte mic, ceea ce înseamnă că pierderile de căldură sunt foarte reduse.

Deși au o durată de viață de minim 30 de ani și przintă nenumărate avantaje plăcile de vată bazaltică au prezintă și dezavantaje. Unul dintre ele este costul. Vata bazaltică este mai scumpă decât alte soluții de izolare termică a locuinței așa că dacă vrei să faci economii poți opta pentru polistiren. Un alt aspect pe care să-l iei în calcul este acela ca vata bazaltică este un material destul de greu și alegând să o folosești vei adăuga o greutate suplimentară. Dacă greutatea sau costul nu sunt considerente importante pentru tine, atunci  nu ezita și izolează-ți locuința cu un termosistem cu vată bazaltică.

Polistiren expandat

Unul dintre cele mai des utilizate materiale pentru izolarea termică a locuințelor, polistirenul este un material cu o conductivitate termică redusă, aspect ce face ca polistirenul să fie un foarte bun izolator. Alegerea unui termosistem cu polistiren (expandat sau extrudat) vine la pachet cu următoarele avantaje:

 • Plăcile de polistiren sunt foarte ușoare și ca urmare ușor de manevrat. Astfel izolarea casei cu acest material va dura mai puțin și folosind plăci de polistiren nu vei adăuga greutate suplimentară foarte mare.
 • Polistirenul este un material foarte ușor de tăiat și decupatașa încât chiar și cele mai mici colțuri vor putea fi acoperite rapid și ușor
 • Un alt avantaj al plăcilor de polistiren este acela că sunt rezistente la umiditate și împiedică formarea de mucegaiuri
 • Cum spuneam și mai devreme plăcile de polistiren sunt un foarte bun izolator termic, această proprietate rămânând stabilă pe parcursul perioadei de utilizare.
 • Costul redus este un alt avantaj al plăcilor de polistiren. Față de plăcile de vată bazaltică, plăcile de polistiren pot fi cu 20% până chiar la 50% mai ieftine.
 • Durabilitate – polistirenul este un material rezistent în timp

Ca orice material și polistirenul prezintă câteva dezavantaje, unul dintre ele fiind acela că nu este un material atât de prietenos cu mediul ca vata bazaltică. În plus, polistirenul nu este atât d ușor de reciclat ca vata bazaltică.  Un alt dezavantaj este acela că se degradează foarte repede dacă este expus direct razelor UV.

Acestea fiind spuse, polistirenul rămâne o opțiune de izolare termică a locuinței extrem de accesibilă ca preț și foarte eficientă. La Cid Construct găsești atât plăci de polistiren expandat sau extrudat (placă de polistiren mai densă și mai rezistentă decât polistirenul expandat), cât și plăci de vată bazaltică. Ce vei folosi în final pentru izolația termică a locuinței tale depinde doar de tine.