Ce este o casă inteligentă?

0
46

Conceptul de casă inteligentă  se referă la utilizarea tehnologiei moderne pentru a automatiza și controla dispozitivele și echipamentele electrice din locuințe sau clădiri într-un mod eficient și inteligent.

Aceste soluții sunt proiectate pentru a aduce beneficii în diverse aspecte, precum confortul, eficiența energetică și securitatea.

Caracteristici și beneficii a ceea ce este o casa inteligenta

Iată câteva caracteristici de care poți beneficia dacă implementezi soluții electrice inteligente:

 1. Automatizare

Sistemele inteligente pot fi programate pentru a executa anumite acțiuni sau scenarii în funcție de preferințele tale sau de anumite condiții. De exemplu, pot fi programate să aprindă automat luminile atunci când detectează mișcare sau să regleze temperatura în funcție de programul zilnic al utilizatorului.

 1. Control de la distanță

Prin intermediul aplicațiilor mobile sau al altor interfețe, poți controla dispozitivele și echipamentele electrice de la distanță, indiferent de locația lor. Acest lucru îți oferă o mare flexibilitate și comoditate în gestionarea casei sau a clădirii.

 1. Eficiență energetică

Monitorizezi și optimizezi consumul de energie cu soluțiile electrice inteligente. Astfel îți reduci facturile de energie și contribui la protejarea mediului înconjurător.

 1. Securitate sporită

Sistemele inteligente pot include și caracteristici de securitate, cum ar fi camere de supraveghere conectate la internet, senzori de detectare a incendiilor sau a scurgerilor de apă, și sisteme de alarmă care te pot alerta în caz de pericol.

 1. Conectivitate

Soluțiile inteligente pot fi integrate în rețelele de acasă sau de la birou, permițând interoperabilitatea între diferite dispozitive și facilitând schimbul de date și informații.

Scenarii pe care le poți folosi la casa inteligentă

Iată câteva exemple de scenarii în care soluțiile pentru casa inteligenta ce pot fi folosite pentru a aduce confort și eficiență:

 1. Iluminat inteligent

Utilizarea sistemelor de iluminat inteligent îți permite controlul luminilor din întreaga locuință cu ajutorul smartphone-ului sau al altor dispozitive. Scenarii posibile includ:

 • Aprinderea automată a luminilor la intrarea în casă, detectată de senzori de mișcare sau de prezență.
 • Reducerea automată a luminozității sau oprirea luminilor în camerele goale pentru a economisi energie.
 • Programarea unor scenarii personalizate pentru diferite activități, cum ar fi vizionarea unui film sau citirea unei cărți, care ajustează automat nivelul și culoarea luminii.
 • folosirea unor scenarii prestabilite pentru intensitatea luminoasa a corpurilor de iluminat (între un minim și 100%) după grafice prestabilite, detaliate pe ore, săptămâni, anotimpuri , etc.
 1. Controlul temperaturii

Termostatele inteligente permit reglarea și programarea temperaturii din locuință de la distanță. Scenarii includ:

 • Pornirea încălzirii sau a răcirii automat atunci când detectorul de prezență detectează că ești pe drum spre casă.
 • Programarea temperaturii pentru diferite momente ale zilei, cum ar fi temperaturi mai scăzute pe timp de noapte pentru economisirea energiei.
 1. Securitate

Sistemele de securitate inteligentă oferă monitorizare video și alerte în timp real pentru a proteja locuința. Scenarii posibile:

 • Primești o alertă pe telefon atunci când sistemul detectează o activitate suspectă în jurul casei, cum ar fi o persoană stăină sau o mișcare neașteptată.
 • Activarea automată a sistemului de alarmă și a iluminatului de exterior în cazul unei încercări de intrare neautorizată.
 1. Automatizarea aparatelor electrocasnice

Prin conectarea aparatelor electrocasnice la prize inteligente sau la sisteme de automatizare, acestea pot fi controlate și programate pentru a funcționa în moduri eficiente. De exemplu:

 • Programarea mașinii de spălat să funcționeze în timpul perioadelor de tarif energetic redus sau exclusiv pe energia generată din surse proprii, pentru a economisi bani.
 • Oprirea automată a aparatelor electrocasnice care au fost uitate pornite după o anumită perioadă de inactivitate.

Acestea sunt doar câteva exemple de scenarii în care soluțiile pentru casă inteligentă pot fi utilizate pentru a aduce beneficii semnificative în viața de zi cu zi a utilizatorilor.

Cu ajutorul tehnologiei moderne, casele inteligente pot deveni mai confortabile, mai eficiente și mai sigure pentru locuitorii lor.

Soluții pentru casa inteligenta, care  ar putea include becuri inteligente, prize inteligente, termostate inteligente, camere de supraveghere IP, sisteme de automatizare a iluminatului și altele, produse care sunt concepute pentru a aduce avantajele de mai sus în locuința ta, le găsești la elektrosmart.ro.