Arhitectii danezi construiesc un bloc de locuinte din containere folosite

0
405

Constructiile din containere maritime iesite din uz au devenit o parte importanta a arhitecturii sustenabile, care se axeaza pe utilizarea materialelor existente si care, la randul sau, capata amploare in peisajul mai larg al arhitecturii urbane.

Unul dintre cele mai recente proiecte de acest gen le apartine arhitectilor de la firma daneza Arkitema, care vor construi, impreuna cu firma Container Living, un bloc de locuinte din containere maritime.

Spre deosebire de alte constructii similare, arhitectii danezi nu incearca sa indulceasca aerul nerafinat al containerelor cu fatade sofisticate, ci imbratiseaza aspectul lor simplu, rezultatul fiind o structura modulara care se integreaza foarte bine in fostul cartier industrial Musicon din orasul danez Roskilde, de langa Copenhaga.

Numit Beat Box, complexul va cuprinde 48 de containere de cate 30 de metri patrati, care impreuna vor forma 30 de apartamente. Majoritatea apartamentelor vor fi alcatuite din cate doua containere, insa vor fi disponibile si locuinte de 30 si de 90 de metri patrati.

Parterul va fi construit din beton si va fi prevazut cu fereste panoramice, in timp ce containerele vor fi amplasate intr-o structura metalica si vor avea, de asemenea, ferestre generoase care vor asigura lumina naturala din plin. In timp ce in exterior va fi pastrat aspectul original al containerelor, interioarele vor fi convertite in spatii moderne de locuit. Unele apartamente vor avea si balcoane.

Oamenii vor avea la dispozitie spatiu pentru gratar si o parcare vasta pentru biciclete.

Toate containerele au fost inspectate in prealabil si intrunesc criteriile necesare pentru a fi utilizate intr-o astfel de constructie.

Printre avantajele folosirii containerelor maritime se numara gradul redus de complexitate al lucrarii, dar si flexibilitatea, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea reconfigurarii containerelor in viitor, daca va fi necesar.

Proiectul Beat Box este o parte integrala a unui plan ambitios al autoritatilor din Roskilde de revitalizare a cartierului Musicon, plan care prevede crearea a 1.000 de locuri de munca si construirea a 1.000 de locuinte in urmatorii 15 ani.

„Sunt sigur ca vom vedea mai multe case din containere in anii care vor veni, atat in Danemarca, cat si international”, spune Rolf Kjær de la Arkitema Architects.

Surse: Inhabitat, Architectural Digest, Arch Daily

.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here