Cum se pastreaza cel mai bine vinul? Care sunt butoaiele potrivite?

0
1170
butoaie vin polipropilena

O data cu venirea toamnei si coacerea strugurilor, trebuie sa iei hotararea privind modalitatea in care va fi pastrat vinul, pentru a se matura si a putea sa-si pastreze aroma.
Cea mai buna optiune este sa alegeti butoaiele din lemn de stejar, dar puteti opta si pentru butoaie din plastic sau din fibra de sticla.

Butoaiele de vin din lemn de stejar sunt alegerea perfecta pentru a depozita vinul si sunt realizate din stejar romanesc. Aceste butoaie au capacitatea de a transmite vinului un potential aromatic de exceptie, calitatile lor fiind recunoscute de numerosi producatori de vin europeni. Butoaiele se fabrica din stejar sau gorun si sunt folosite atat pentru fermentare, cat si pentru maturarea si stocarea vinului. Butoaiele de lemn se diferentiaza datorita aromelor specifice pe care le elibereaza, precum vanilie, cacao, cafea sau migdale, acest lucru se va intampla in functie de procesul de prajire. Cele mai folosite sunt butoaiele cu un grad mediu de ardere deoarece elibereaza o cantitate mai mare de arome. In aceste butoaie, vinul se matureaza pentru o perioada intre 6 si 18 luni, pentru a capata personalitate. Printre dezavantajele acestor butoaie se numara dificultatea de a fi curatate, ceea ce poate duce la riscul infectarii vinului cu bacterii, ducand la otetire, dar si faptul ca pretul este mult mai ridicat fata de alte variante de pastrare a vinului si este necesar un spatiu mai mare de depozitare.

Butoaiele de vin din polipropilena nu afecteaza in nici un fel vinul, nu ii modifica gustul, culoarea sau mirosul. Acestea sunt foarte practice, rezistente in timp si usor de spalat si au o garantie de aproximativ 10 ani. Vinul se pastreaza in aceste recipiente pentru perioade indelungate.

Butoaiele de vin din fibra de sticla sunt special concepute pentru pastrarea lichidelor si fiind foarte usor de curatat, nu prezinta risc de dezvoltare a bacteriilor. Pretul unui astfel de butoi este destul de accesibil si nici nu necesita spatiu mare de depozitare. Cel mai mare dezavantaj al acestui recipient este ca se poate sparge foarte usor, in acest scop el se cumpara impreuna cu un invelis din plastic, carton sau nuiele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here