Proiecte de sezon – instalatii cu tevi trase si flanse cu gat

0
1653

Daca iarna este dificil sa incepi sa schimbi instalatiile, mai ales datorita caloriferelor si apei care circula prin acestea (pentru a schimba instalatia sanitara trebuie sa opresti apa, lucru care ar insemna implicit oprirea caldurii), vara este un sezon prielnic pentru astfel de renovari si nu numai. Dar inainte de a incepe proiectul tau, afla care sunt cele mai bune materiale pentru realizarea unei instalatii.

Tevile trase – materiale folosite in industrie, accesibile acum si in gospodarie

In primul rand trebuie sa stii ca tevile sunt de mai multe feluri: rotunde sau patrate (dreptunghiulare). Spre deosebire de cele patrate, avantajul celor rotunde consta in gradul de rigiditate mai ridicat oferit la folosirea aceleiasi cantitati de material. Altfel spus, pentru a obtine rigiditate egala intre o teava rotunda si una patrata, se va folosi mai mult material in cazul celei de-a doua.

Tevile rotunde sunt si ele de trei feluri: sudate longitudinal, sudate elicoidal si tevi trase. Tevile trase sunt cele care nu au deloc sudura. Sunt mai scumpe decat cele doua tipuri mentionate anterior, dar sunt mai rezistente si ofera o gama larga de diametre si grosimi.

Tevile trase (cunoscute si sub numele de tevi laminate la cald sau la rece) sunt folosite in special pentru transportul fluidelor sub presiune. Asta inseamna ca sunt utilizate la cazane, dar si de fabricanti din industria petrolului, a gazelor si industria petrochimica. Motivul pentru care acestea sunt cele mai bune pe care le poti folosi inclusiv in gospodaria ta este ca o teava laminata rezista de la temperaturi de -20 si pana la 200 grade Celsius. Aici https://www.nicometaltub.ro/produse/teava-din-otel/trasa-laminata poti sa intri sa descoperi o gama variata de tevi trase dintre care poti alege pentru proiectul tau.

Sunt 3 avantaje principale pentru utilizarea unei tevi trase: rezistenta crescuta la presiune, forma precisa si uniforma si rezistenta la sarcini (indiferent daca sunt axiale sau radiale). Ca dezavantaje putem mentiona tensiunea ramasa in masa metalului (in procesul de tragere la rece sau la cald prin forma) si pretul, fiind ceva mai scumpe decat celelalte tipuri de tevi rotunde. Pretul pentru o teava trasa poate fi chiar dublu fata de pretul unei tevi sudate, dar durata de viata este mai lunga in cazul acesteia. O poti privi ca pe o investitie pe termen lung.

Un alt lucru ce trebuie mentionat si care va evidentia avantajele tevilor laminate este faptul ca prima data, ele au fost folosite in industrie, la constructii de nave, pe platformele petroliere si maritime, dar si in industria auto (pentru diferite piese de masini). Inclusiv tevile armelor de foc sunt facute din tevi trase. Faptul ca astazi sunt utilizate in gospodariile proprii (obligatoriu la instalatia de gaze, dar pot fi folosite si la instalatiile sanitare) reprezinta adaptabilitatea acestei industrii la nevoile oamenilor (produse de calitate, rezistente in timp, ce nu trebuiesc schimbate in fiecare an).

Alege accesorii de calitate – flansele cu gat

Flansele sunt accesorii utilizate in ansamblarile industriale. Asamblarea cu flanse trebuie sa asigure strangerea subansamblurilor componente si sigilarea asamblarii. Atentie atunci cand strangeti flansele, pentru ca forta utilizata poate distruge garnitura, lucru care va afecta intreaga instalatie.

Un prim pas in alegerea flanselor este verificarea dimensiunilor. Acestea au dimensiuni standard, dar sunt situatii in care sunt cerute flanse pe dimensiuni speciale. Rezistenta ansamblurilor cu flanse se rezolva destul de usor, dar rigiditatea acestora (si implicit etanseitatea lor) este in stransa legatura cu valoare dimensiunilor flanselor. Problemele apar in realizarea instalatiilor in care sunt folosite presiuni mici si medii, in aceste situatii flansele avand nevoie de conditii suplimentare de executie si montaj pentru a indeplini cerintele.

Flansele cu gat sunt piese din otel ce intra in categoria fitingurilor sudabile, fiind utilizate la instalatii industriale si fiind complementare cu tevile trase (aceleasi industrii, aceleasi situatii). Au avantajul unei rezistente si rigiditati mari datorate gatului. Montajul lor se face exlusiv prin sudura, ceea ce inseamna ca nu pot fi demontate ulterior. Procedeul in sine are un cost redus si avantajul sigurantei prin folosirea integrala a suprafetei de imbinare a doua piese componente. Poti sa vezi online mai mai multe detalii, ca sa te convingi ca faci o alegere inspirata.

Flansa cu gat are rolul de a etansa doua componente ale unui ansamblu (de exemplu, o teava trasa si o armatura – un robinet cu inchidere cu ventil). Se recomanda folosirea ei in instalatiile industriale si termice de inalta presiune, oferind siguranta superioara in exploatare.

Un alt avantaj al flanselor cu gat este permiterea imbinarii prin sudura cu o flansa cu filet. Acest lucru este des intalnit atunci cand se face trecerea la un alt tip de instalatie.

Si daca voiai sa incepi sa faci singur o instalatie noua, ei bine, acum ai aflat ca nu este o joaca si ca siguranta ta depinde de calitatea nu numai a materialelor, dar si a executiei. Iar acesta este motivul principal pentru care este indicat sa apelezi la un specialist. In plus, el va sti exact ce recomandari sa iti faca in functie de nevoile pe care le ai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here