Cum să alegi un laptop pentru copil

0
101

Până nu demult lecțiile de informatică și cursurile de calculator erau destinate studenților și liceenilor. Acum, aproape toți copiii știu cum să folosească tehnologiile, înainte ca școala să înceapă. Asta înseamnă că vârsta la care părinții decid să-i cumpere odraslei un device scade simțitor. Deci mult mai devreme apar și întrebările la care vom încerca să dăm răspuns în acest articol: La ce vârstă ar trebui să cumpărăm celor mici un computer? Cum îl alegem pe cel mai potrivit pentru ei? Cât de mult hardware, software și memorie trebuie să conțină? Luăm unul scump, sigur, adaptabil și de lungă durată, sau nu investim prea mult în laptop (or, copiii sunt copii)? 

    Când e timpul să cumpărăm un computer pentru copil?

Vârsta la care ar trebui să asigurați copilul cu propriul computer depinde de cât de mult utilizați în familie tehnologiile informaționale. Dacă toți adulții stau ore în șir în fața computerului, e firesc să vrea și cel mic spațiul său de ”lucru”. De asemenea trebuie să apreciați obiectiv nivelul de responsabilitate a copilului și faptul dacă respectă sau nu regulile pe care i le impuneți. Asta ca să nu vă treziți în situația că cel mic nu vrea să mai lase laptopul din mâini și face mare zarvă dacă-i interziceți să-l folosească. Un computer nu necesită îngrijirea și atenția unui cățeluș, dar nu este nici o minge de fotbal sau o păpușă. De nota pe care o veți da comportamentului copilului depinde și prețul pe care ar trebui să-l dați pentru un laptop. Dacă piciul este atent și responsabil, puteți investi într-un model mai scump, care să reziste în timp și să crească împreună cu copilul dumneavoastră. Însă dacă laptopul riscă să fie mutat dintr-un loc în altul, scăpat pe jos, udat, prăfuit, atunci optați pentru unul mai ieftin. Indiferent de costul dispozitivului, alegeți unul care are o garanție mai mare, pentru a beneficia de suport și reparații în caz de accidente. Dacă nu aveți garanția de la firma producătoare sau dacă aceasta a expirat, păstrați datele de contact ale unui service laptop din București sau din oricare oraș în care locuiți.


Ce laptop se potrivește copiilor? 

Nu prea există caracteristici care diferențiază computerele pentru adulți de cele pentru copii. Multe magazine din străinătate au secțiuni în magazine etichetate drept „kid-friendly”, în traducere ”prietenoase pentru copii”. Cu toate astea, caracteristicile unor computere obișnuite, pentru toate vârstele, se potrivesc și dispozitivelor pentru copii. Laptopurile din ambele categorii pot include:

  •   culori și desene distractive 
  •   software pentru activitățile copiilor
  •   capacitatea de a privi videoclipuri și a accesa jocuri
  •   o cameră Web și un microfon pentru a vorbi cu prietenii și familia prin video
  •   carcasă rezistentă la murdărire
  •   ușor de curățat 
  •   controale parentale, cum ar fi un browser web prestabilit pentru copii, care blochează site-uri web inaccesibile
  •   un sistem de operare, cum ar fi Windows Home, Office
  •   software educațional

O altă caracteristică a computerelor „prietenoase copiilor”, care este adesea potrivită și laptopurilor pentru adulți, este capacitatea de a rezista unei anumite forțe, unui impact, în cazul în care dispozitivul este scăpat jos, de exemplu. Unele computere chiar vin cu un senzor care protejează unitatea hard disk de impact. Fără o astfel de opțiune, cele mai multe laptop-uri vor fi mai bine protejate dacă vor fi purtate în huse speciale.

  Laptopurile educaționale

Copiii mici pot începe navigarea și tastarea în funcție de vârsta lor, în timp ce se distrează. Majoritatea laptopurilor pentru copii vor avea instrumente educaționale, cum ar fi opțiunile de procesare a textului, acces ușor și navigarea web simplă și filtrată, precum și o serie de aplicații: de la dicționare, la jocuri cu conținut, de tip enciclopedie. Toate acestea trebuie să treacă prin vizorul părinților, iar cantitatea de memorie, spațiu, timpul de joc și socializare pot fi reglementate de către dumneavoastră. 

Ținând cont de cele expuse mai sus, poate fi o idee bună să vă însoțească și copilul atunci când mergeți să-i cumpărați un laptop. El nu știe mai multe despre computere decât părinții lui, dar va putea să arate ce-i place și ce crede el că are nevoie. Permiteți copilului să transporte el însuși propriul laptop. Învățați-l să fie independent, dar să cunoască limitele. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here