Sistemul centralizat de ventilatie cu recuperare de caldura. Ce trebuie sa stii despre el?

0
336

Sistemul centralizat de ventilare mecanica cu recuperare de caldura este o solutie adoptata foarte des in cladirile de birouri, in magazinele mari sau in constructiile in care se doreste obtinerea confortului termic, fara investitii foarte mari de bani.

Un astfel de sistem trebuie sa fie instalat inca din faza de constructie, motiv pentru care sunt mult mai populare sistemele descentralizate. Totusi, sistemul de ventilatie centralizat are o multime de avatantaje care il fac sa merite investitia.

Cum functioneaza un astfel de sistem?

Functionarea de baza este simpla: se extrage aerul utilizat din baie si din bucatarie, introducandu-se un aer proaspat in camera zi si in dormitoare. Tot acest proces se face prin tubulaturi instalate prin pereti, iar schimbul de temperatura se face intr-o unitate centrala, instalata intr-o camera tehnica sau in pod.

Sistemul centralizat de caldura reuseste sa asigure o serie de avantaje:

  • Un aer mereu proaspat care intra in locuinta intr-un flux continuu;
  • Eliminarea riscului de aparitie a mucegaiului si a condensului;
  • Economii mari de bani. Pana la 97% din caldura eliminata din incaperile umede este recuperata;
  • O racire naturala si cat se poate de eficienta in timpul verii;
  • Eliminarea tuturor elementelor poluante si a alergenilor.

In total, economiile generate de un sistem de ventilatie centralizat sunt de pana la 30%. Este adevarat ca nu este totul roz, existand si dezavantaje. Pe lista cu dezavantaje amintim de urmatoarele:

  • Schimbarea aerului se face prin trasee tubulare care trebuie sa fie ascunse in pereti. Astfel, sistemul centralizat de caldura nu poate sa fie instalat in locuintele deja construite, sau daca este instalat are un cost foarte mare.
  • Accesul catre unitatea centrala este destul de complicat si trebuie sa fie facut doar de catre o persoana specializata.
  • Montajul trebuie sa fie facut doar de catre o persoana specializata, in comparatie cu sistemele descentralizate, unde montajul poate sa fie facut si in regim propriu;
  • De-a lungul timpului, sistemul acumuleaza depuneri de grasime, care sunt destul de greu de curatat.

Totusi, dezavantajele nu stirbesc numeroasele avantaje pe care le are un sistem de ventilatie centralizat. Daca esti in procesul de a-ti construi o casa si iti doresti o doza mare de confort termic, poti lua in considerare o astfel de solutie. Cu siguranta, gradul de confort pe care il vei descoperi va fi unul foarte mare iar costurile pe care le vei suporta vor fi destul de mici in timp.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here