Cum sa cresti productia de sfecla de zahar?

0
18

Sfecla de zahar este prezenta din ce in ce mai mult pe terenurile cultivate ale fermierilor romani, iar asta se datoreaza in mare parte profitului deloc mic pe hectar.

Insa, pentru a avea parte de o cultura bogata si un profit cat mai mare, trebuie cunoscut faptul ca acest tip de cultura este foarte pretentioasa si pentru a se dezvolta corespunzator necesita atat apa, si elemente nutritive, dar si aplicarea ingrasamintelor si a erbicidelor.

De asemenea, este foarte important cand se alege locul cultivarii sfeclei de zahar, caci este esentiala rotatia culturilor, pentru un randament cat mai mare. In cazul sfeclei de zahar, este recomandat sa se cultive dupa grau sau orz, niciodata dupa culturi de porumb sau floarea soarelui, acestea din urma consumand cele mai multe dintre elementele nutritive din sol.

Sfecla de zahar trebuie sa beneficieze de fertilizare cu azot, fosfor si potasiu, pentru a se putea dezvolta cat mai bine, fiecare dintre ingrasaminte avand o anumita perioada de aplicare.

Insa, pentru o productie cat mai buna de sfecla de zahar, este necesar sa se tina cont si de sanatatea plantei si a solului, dar sa se elimine si toate buruienile monocotiledonate anuale sau pirul din cultura, caci acestea sunt mari consumatoare de apa si elemente nutritive, spre dezavantajul culturii de sfecla.

Care sunt cele mai recomandate tipuri de erbicide pentru cultura de sfacla de zahar?

In cele ce urmeaza vei afla care sunt cele mai recomandate tipuri de erbicide pentru aceasta cultura, ce pot fi gasite pe site-ul Agrii.ro:

  1. Darium

Acest erbicid cu utilizare postemergenta, selectiv este absorbit de frunzele buruienilor monocotiledonale anuale si ale pirului la cateva ore de la aplicare, iar la cateva zile se observa deja distrugerea integrala a plantelor invazive.

Este recomandata utilizarea acestui erbicid atunci cand buruienile se afla intr-un stadiu tanar, caci rezultatele sunt mult mai rapide si mai eficiente.

Pentru culturile de sfecla de zahar trebuie utilizat acest erbicid o singura data pe an, iar doza este de 1-1.5 l/ha amestecati cu 200-400 de litri apa pentru un hectar.

  1. Select Super

Acest erbicid are ca si substanta activa Cletodim, fiind absorbit extrem de repede prin frunzele buruienilor. Este un erbicid sistemic postemergent, ce are un spectru larg de actiune. Nu trebuie aplicat atunci cand umiditatea este excesiva sau temperaturile sunt scazute si nici nu se recomanda alte lucrari agricole cel putin 7 zile dupa recoltare.

Acest erbicid are o selectivitate excelenta, fiind ideal pentru foarte multe tipuri de culturi.

  1. Lontrel

Acest erbicid este unul dintre cele mai bune care pot fi utilizate pentru culturile de sfecla de zahar, acesta fiind un tip sistemic, postemergent pentru eliminarea buruienilor dicotiledonate. Mai mult decat atat, acesta este singurul erbicid de pe piata care poate elimina palamida din acest tip de culturi agricole.

Substanta activa din Lontrel este Clopiralid si se aplica in doze de 0.3-0.5 litri la hectar in 2 tratamente, la o distanta de 2 saptamani unul de celalalt. In decurs de cel mult doua saptamani, are loc eliminarea buruienilor invazive si a palamidei din plantatiile de sfecla de zahar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here