Tendintele legate de covoare in amenajarile interioare

0
202

Tendințele din acest an în materie de amenajări interioare încă poartă amprenta tendințelor anului trecut. Dacă vorbim de accesorii, tendințele indică o afiliere tot mai puternică către culori aprinse, materiale de calitate, autenticitate și creativitate. Chiar și când vine vorba de covoare, tendințele se aliniază în rândul caracteristicilor enumerate anterior.

 

Tu câte covoare ai în casa ta? Deși în ultimii zece ani, în România, în majoritatea caselor regăsim porțiuni mari, vizibile de parchet laminat, încă nu au dispărut de tot covoarele și motivele sunt, bineînțeles, de înțeles. În orice spațiu, covoarele au rolul de a conferi o notă personală, aproape intimă, fiind astfel accesorii sau articole de amenajare interioară care cel mai probabil nu vor dispărea în timp. Pornind de la celebrele covoare confecționate în Pakistan, India, Turcia sau Arabia, ce se încadrează în categoria celor mai scumpe, fiind confecționate manual, din materiale de foarte bună calitate, la covoare festonate, covoare cu noduri, cu motive tradiționale, covoare din imitație de piele sau covoare din acril, există atât de multe opțiuni încât nu putem rezista tentației de a avea și noi măcar două, trei covoare în casa noastră.

În general, covoarele au atât un rol estetic, cât și un rol funcțional sau pragmatic. Din punct de vedere estetic, situația este destul de clară: alegem covoare cu modele autentice, în culori pastelate, din materiale fine, ca să ne punem amprenta asupra spațiilor din casă, să înveselim atmosfera și să redăm acea notă intimă. Din punct de vedere funcțional, putem folosi covoare ca să delimităm, de exemplu, spațiile dintr-o încăpere: în living, de exemplu, putem separa, subtil, zona de socializare de zona în care se ia masa.

 

Cum alegem covoare pentru casa noastră? În primul rând, deși tendința este să ne lăsăm entuziasmați de design-ul acestora și să uităm complet de alte aspecte, trebuie să luăm în calcul și o altă serie de factori:

  • din ce materiale sunt confecționate aceste covoare?
  • sunt ușor de curățat și întreținut pe termen lung?
  • se potrivesc ca dimensiuni în spațiul pe care îl avem la dispoziție?
  • în ce zone vor fi amplasate?

Nu se recomandă, de exemplu, plasarea unor covoare mai pretențioase în zone intens circulate întrucât se vor degrada rapid. În camerele copiilor, trebuie să alegem covoare cât mai colorate, cu modele cât mai jucăușe, care să le stârnească curiozitatea celor mici și să îi înveselească.

Ce rol au covoarele

Bineînțeles, există și o serie de reguli mai specifice în ceea ce privește alegerea covoarelor. De exemplu, pentru zona de mese, se recomandă alegerea unor covoare care să fie suficient de mari încât să acopere atât zona mesei, cât și zona scaunelor. Nu sunt niște reguli greu de intuit, însă este bine să le avem mereu în minte atunci când alegem covoare noi, ca să nu fim dezamăgiți când ajungem acasă de alegerile făcute, ce se dovedesc a nu fi extrem de practice.

 

Personal, cred că până și alegerea acestor mici articole pot să influențeze în mod decisiv ambientul casei noastre. Din acest motiv, dacă ai nevoie de o mică schimbare în casa ta dar nu ai la dispoziție un buget consistent, alegerea unor covoare noi ar putea fi soluția perfectă pentru a induce o stare nouă în căminul tău!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here