5 interventii auto pe care le poti face singur

0
17

Nimeni nu este foarte incantat sa mearga cu masina in service, pentru ca asta presupune bani cheltuiti si timp pierdut. Din fericire, exista o serie de reparatii usoare pe care le poti face singur, fara sa fii mecanic auto. Iti prezentam, in continuare, o lista a acestor operatii simple, pentru care nu e nevoie sa mai mergi la service.

Inlocuirea stergatoarelor

Chiar daca nu le folosesti extrem de des, stergatoarele de parbriz se uzeaza in timp, intrucat sunt expuse permanent la soare si intemperii. Atunci cand lamelele de cauciuc lasa urme pe parbriz, e semn ca trebuie inlocuite. Nu amana operatiunea, pentru ca risti sa se deterioreze mai rau, si, la un moment dat, sa iti zgarie parbrizul. 

Tot ce trebuie sa faci este sa mergi la un magazin de piese auto si sa iei un set de stergatoare potrivit pentru masina ta. Acestea se monteaza usor pe brate, datorita sistemelor de prindere, asa ca oricine poate face aceasta operatiune.

Schimbul de ulei

Uleiul trebuie schimbat la o anumita perioada de timp sau dupa un anumit numar de kilometri parcursi, iar, cu aceeasi ocazie, se inlocuieste si filtrul de ulei. Va trebui sa te bagi putin pe sub masina pentru a desface busonul capacului de la baia de ulei, avand la indemana un recipient in care sa se scurga lichidul uzat. Trebuie sa astepti cateva minute pentru ca tot uleiul din motor sa se scurga, dupa care poti trece la demontarea filtrului. 

Acesta se desface foarte usor cu o cheie speciala, de care ai nevoie si pentru a monta filtrul nou. Insurubeaza, apoi, busonul baii de ulei, dupa care toarna uleiul nou, prin orificiul din partea superioara a motorului.

Schimbarea pozitiei cauciucurilor

Pentru a avea o durata de viata cat mai lunga, anvelopele trebuie schimbate intre ele din timp in timp, astfel incat sa se uzeze uniform. Nu e nevoie sa scoti cauciucurile de pe jante, fiind suficient sa schimbi rotile intre ele. Asadar, nu trebuie sa mergi la vulcanizare pentru aceasta operatiune, pentru ca ai nevoie doar de un cric si o cheie pentru prezoane. Aceste piese sunt in dotarea standard a oricarei masini, astfel ca te poti descurca singur. Pentru o masina echipata cu niste cauciucuri  de 235 65 R16c, timpul necesar unei astfel de operatiuni nu ar trebui sa depaseasca 30-45 de minute.

Schimbarea filtrelor de aer si polen

Aceasta este una din cele mai simple operatiuni de intretinere a masinii, necesitand maxim 10 minute, pentru a fi dusa la indeplinire. Filtrul de aer protejeaza motorul de praf, insecte si alte impuritati, in timp ce filtrul de polen impiedica patrunderea acelorasi elemente in habitaclul masinii. Pentru a fi eficiente, aceste filtre trebuie sa fie schimbate, de regula, la interval de un an. Mai intai, cumperi filtrele care trebuie sa corespunda modelului masinii, apoi, deschizi compartimentele aferente, scoti filtrele vechi si le pui in loc pe cele noi. Atat, si nimic mai mult. Fara desfacut suruburi, demontat piese si alte operatiuni mai tehnice.

Inlocuirea acumulatorului

Oricat de bine e intretinuta, bateria masinii are o durata de viata limitata, iar, atunci cand da semne ca te lasa, trebuie sa o schimbi. Operatiunea se face cu motorul oprit, deconectand, in prima faza, bornele bateriei. In functie de modelul masini, acumulatorul este sustinut de un sistem de prindere pe care trebuie sa il desfaci pentru a scoate bateria uzata. Dupa ce se inlocuieste, cea noua se asigura cu sistemul de prindere. Ultimul pas este conectarea bornelor, dupa care, treaba e terminata.

Acestea sunt cele mai frecvente reparatii pe care le poti efectua in propriul garaj sau in parcarea din fata blocului,  fara ajutorul unui mecanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here