Indiferent că vorbim despre un laptop sau desktop, sau chiar și un telefon, un produs refurbished înseamnă, de cele mai multe ori, că el nu este nou, dar a fost verificat pentru a fi perfect funcțional. Cei care vând astfel de produse oferă garanție, de obicei pe o perioadă de timp similară ca în cazul unora noi.
În timp ce un laptop refurbished nu este nou, el e verificat de un specialist și, în mod normal, va funcționa la fel ca unul nefolosit. Dintr-un motiv sau altul, produsele refurbished nu au o reputație prea bună, dar nu ar trebui să fie așa. E ca și cum ai achiziționa o mașină la mâna a 2-a: trebuie să știi ce vrei, la ce să te uiți și de unde să o cumperi.
Care e originea unui laptop refurbished
Originea unui laptop refurbished diferă adeseori, deoarece magazinele au concepte diferite privind acest termen. Dar majoritatea dintre ele se referă la produse care au fost folosite, au trecut cu brio toate verificările și sunt într-o stare funcțională identică cu unul nou. Specialiștii verifică totul din punct de vedere funcțional, de la nivelul de sănătate al bateriei (care scade odată cu trecerea timpului), până la teste de stres pentru procesor și GPU.
Un laptop refurbished nu înseamnă neapărat că el a fost stricat și după reparat. Adeseori, firmele mari își actualizează sistemele și au contracte cu diferite companii care le asigură cele mai noi laptopuri, în timp ce produsele vechi sunt returnate. Astfel, ele vor trece prin verificări minuțioase și, dacă funcționează precum un articol nou, vor fi vândute sub eticheta de „refurbished”.
Un alt caz ar fi cel în care se cumpără un laptop, dar el se returnează după o perioadă de timp. Atunci când acesta va fi revândut, el va avea eticheta de „refurbished”, deoarece a fost folosit, chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp.
De ce să cumpărăm un laptop refurbished
Cel mai important motiv pentru a achiziționa un laptop refurbished este reprezentat de pretul unui astfel de laptop. Dacă produsul se comportă și funcționează ca unul nou, oferă aceiași perioadă de garanție (uneori e perioadă scurtă de timp, dar toate oferă oportunitatea de prelungire pentru chiar și 2 ani), dar este la 60% din preț, de ce nu l-am cumpăra?
Ce întrebări trebuie să punem când cumpărăm un laptop refurbished
În primul rând, întreabă despre garanție. Întotdeauna este recomandat să o extinzi pe cea mai lungă durată posibilă, de obicei fiind 2 ani. A 2-a întrebare trebuie să fie legată de starea bateriei, cât de veche este și, dacă are mai mult de 2 ani, dacă a fost înlocuită cu una nouă.