Beneficiile unui acvariu cu pești pentru sănătate

0
124

Păstrarea unui acvariu acasă, la fel ca orice alt animal de companie, este o responsabilitate imensă, dar are numeroase beneficii pentru sănătate.

 

Deși pisicile și câinii sunt animale de companie prin excelență, Studiul Național al Proprietarilor de Animale din 2019 arată că peștii de acvariu sunt păstrați ca animale de companie în peste 13 milioane de gospodării din SUA. Acest lucru le face al treilea cel mai popular tip de animal de companie, după câini și pisici.

 

Care sunt beneficiile unui acvariu pentru sănătate?

 

  1. Reduce nivelul de stres

 

Este greu să te simți stresat când privești cu atenție un acvariu. Există ceva în el care transmite pace celor care îl observă. Din același motiv, putem găsi acvarii cu pește în medii în care apare stresul, cum ar fi birourile și spitalele.

 

Gestionarea nivelului de stres este foarte importantă pentru sănătatea și bunăstarea generală. Petrecerea timpului pentru îngrijirea unui acvariu nu numai că ne poate ajuta să ne calmăm, dar poate fi, de asemenea, benefic să ai o rutină pentru îngrijirea acestuia.

 

  1. Îmbunătățește calitatea somnului

 

Un somn bun este cheia sănătății pe termen lung. Somnul este modul în care organismul se reîncarcă și se repară. De asemenea, oferă creierului timp pentru a consolida memoria și a construi noi conexiuni. Pentru mulți oameni adormirea nu este ușoară. O privire asupra acvariului înainte de culcare vă poate ajuta să vă liniștiți corpul și mintea suficient pentru a adormi. Dacă acvariul se află în camera în care dormi, poate oferi și zgomot alb pentru a ajuta somnul.

 

  1. Scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac

 

Pe lângă cele de mai sus, deținerea unui acvariu cu pești poate îmbunătăți sănătatea inimii – vă poate încetini ritmul cardiac și vă poate reduce tensiunea arterială. Potrivit unui studiu, examinarea unui acvariu gol a redus ritmul cardiac cu 3%, în timp ce un acvariu cu pești prezenți a produs o reducere de 7%. Cei cu tensiune arterială crescută sau cu probleme de sănătate a inimii ar putea beneficia de un acvariu acasă.

 

  1. Scade durerea și anxietatea

Observarea unui acvariu cu pești este aproape hipnotic. Nu numai că vă încetinește ritmul cardiac și vă normalizează tensiunea arterială, dar s-ar putea să ajute la diminuarea stresului și a îngrijorării. S-a demonstrat că prezența unui acvariu reduce anxietatea și durerea la pacienții stomatologilor. Potrivit unui raport științific, având un acvariu în sala de așteptare a scăzut durerea resimțită în timpul procedurilor dentare, precum și cantitatea de medicamente pentru durere necesare ulterior.

 

  1. Îmbunătățește concentrarea și creativitatea

 

Prezența unui acvariu poate calma atât corpul, cât și mintea, eliberându-ne de stres și anxietate. Prezența unui acvariu la locul de muncă poate îmbunătăți concentrarea și crește creativitatea și chiar maximiza productivitatea. Stimularea vizuală a unui acvariu poate avea efecte terapeutice, oferindu-i minții altceva pe care să se concentreze câteva minute în timp ce lucrează la o problemă.

 

  1. Efect calmant pentru copii și pacienții cu Alzheimer

 

După cum am văzut, stimularea vizuală a unui acvariu poate crește concentrarea și creativitatea și poate avea, de asemenea, un efect calmant. Acest beneficiu special a fost observat la copiii cu tulburări de hiperactivitate, precum și la pacienții cu Alzheimer. Într-un studiu realizat la Universitatea Purdue, prezența unui acvariu în casă a îmbunătățit starea de spirit, atenția și apetitul pacienților cu Alzheimer, reducând în același timp comportamentul agresiv. Copiii cu probleme de comportament pot găsi un efect calmant prin observarea unui acvariu. De asemenea, poate îmbunătăți concentrarea și somnul, două lucruri care pot îmbunătăți performanța în școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here