Pompele de caldura – alternativa la centralele de incalzire?

0
255

Combustibilii pe care îi folosim pentru a ne încălzi casele creează o adevarata povară de carbon, aruncata pe umerii “naturii”. Arderea gazului metan sau a lemnelor nu mai este o solutie fiabila, mai ales in contextul luptei impotriva schimbarilor climatice si a scumpirilor prognozate la aceste tipuri de energie. Sistemele care captează căldura ambientală ar putea oferi o soluție – afla cum, in acest articol.

Combustibilii fosili folositi pentru incalzire, apa calda sau gatit sunt un procent extraordinar din totalul emisiilor de carbon ale Europei. De aceea, autoritatile UE vor sa interzica aceste centrale pe gaz, imediat dupa 2025. Pompele de caldura sunt o optiune excelenta, in acest context, pentru locuintele rezidentiale.

Ce este o pompa de caldura?

Pompa de căldură este dispozitivul care permite utilizarea energiei termice a aerului, a apelor subterane sau a subteranului în scopul încălzirii unor spații și / sau a preparării apei calde. Pompa de căldură colectează căldura din aerul exterior sau din sol și o direcționează în clădire (concentrand-o). În funcție de sursa de energie termică, pompele de căldură sunt împărțite în următoarele tipuri: „apă subterană”, „apă-apă”, „aer-apă” și „aer-aer”.

Principalele criterii care determină eficiența pompei de căldură sunt coeficientul de performanță sau COP (din termenul din limba engleza “coefficient of performance”). Acesta reflectă corelația energiei termice generate cu energia electrică utilizată. Cu cât este mai mare COP, cu atât este mai eficientă pompa de căldură – adica utilizează mai puțină energie electrică, cu o productivitate mai bună.

Pentru informații și oferte la pompe de caldura rezidentiale/industriale, acceseaza portalul www.pwt.ro!

Cu peste 17 ani de experiență în domeniul instalațiilor de încălzire/răcire ecologice, scopul nostru este de a promova clienților tehnologia viitorului precum energia regenerabilă și energia „verde”.

Echipa PWT comercializează și execută lucrări cu pompe de căldură și  panouri solare, atât în instalații civile cât și în cele industriale, și vă poate oferi tot ceea ce aveți nevoie de la proiect la montaj și produse de cea mai bună calitate.

Experti britanici citati de faimoasa publicatia The Guardian scot in evidenta ca „Este nevoie de o schimbare a mentalității”. În loc să ne bazam pe o mare cantitate de combustibili fosili pentru a încălzi rapid o casă rece, este mai important ca pompele de căldură să funcționeze continuu – deși la un nivel foarte scăzut – să completeze ușor încălzirea la o temperatură uniformă. La fel cum nici „frigiderul nu sufla constant aer rece, acesta ne menține mâncarea rece, ajustându-se la creșteri foarte ușoare ale temperaturilor și numai atunci când este necesar.”

„Pompele de căldură sunt rareori defecte”, continua acestia Lowes. Așadar, când auziți povești cum ca acestea se strica, de obicei se datorează sfaturilor proaste sau instalării deficitare. Pompele de căldură pot funcționa în case si cladiri vechi – s-ar putea doar sa necesite ceva mai multă muncă.

Adaugati o izolatie corespunzatoare a peretilor, a tavanului (podului sau mansardei) si veti obtine confortul dorit, cu un consum corect de energie!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here