Care sunt etapele in procesul de montaj acoperis?

0
67

Orice casa bine construita are un acoperis. Indiferent ca este un acoperis clasic, din tigla ceramica, un acoperis din tabla, din membrana bituminoasa, stuf sau orice alt material, scopul este acelasi: protectie impotriva intemperiilor si izolarea cat mai buna, atat fonic, cat si termic.

Calitatea acoperisului depinde foarte mult de materialul ales pentru constructie, insa in acelasi timp depinde si de procesul de montaj acoperis . Echipa care se ocupa de montajul tututror elementelor din compozitia acoperisului trebuie sa respecte o serie de pasi si sa acorde atentie micilor detalii, in asa fel incat sa se evite cele mai comune greseli:

 • fixarea incorecta a placilor;
 • utilizarea gresita a holsuruburilor si a cuielor;
 • montarea gresita a celorlalte elemente.

Care sunt principalele etape din procesul de realizare acoperis ?

 1. Inspectarea atenta a suprafetelor din lemn pe care se vor monta placile de acoperis. Aceste suprafete trebuie sa fie uscate, fara imperfectiuni vizibile. In cazul in care sunt intalnite probleme, acestea trebuie sa fie corectate. Un lemn umed sau un lemn care a inceput sa fie mancat de carii poate ajunge sa dezvolte o multime de probleme.
 2. Aplicarea foliei anticondens. Folia anti condens este folosita la majoritatea caselor moderne. Aceasta nu este obligatorie, insa poate sa creasca durata de viata a acoperisului si gradul de confort. Foarte ieftina, folia anticondens poate fi prinsa de lemn cu ajutorul unor capse metalice;
 3. Instalarea jgheaburilor. Modul in care se scurge apa provenita din ploi sau zapezi este foarte important. Tocmai de aceea, jgheaburile trebuie sa fie instalate corect, cu o anumita panta si cu atentie maxima la imbinari;
 4. Montajul riglelor verticale si orizontale, care fixeaza folia anticondens si ajuta la o mai buna ventilatie a acoperisului. Acestea sunt bucati subtiri de lemn care se fixeaza pe structura acoperisului.
 5. Montajul placilor de acoperis. Este procesul final, prin care structura din lemn se acopera cu placile de acoperis.

Care sunt cele mai intalnite tipuri de acoperis?

Procesul de realizare a unui acoperis este similar, indiferent de materialele folosite. Daca vrei un confort maxim insa, este important sa alegi cu atentie materialul din care este realizat acoperisului:

 1. Acoperisurile din tigla metalica. Sunt cele mai populare in ultima perioada, inlocuind cu succes acoperisurile din tigla. Accesibile, rezistente, unsoare si durabile in timp, acestea pot avea neajunsul de a nu izola foarte bine si de a se decolora in timp.
 2. Acoperisurile din tigla ceramica. Sunt acoperisurile clasice, extrem de rezistente in timp. Acestea pot face fata factorilor externi chiar si peste 100 de ani. Sunt mai scumpe decat alte tipuri de acoperisuri insa izoleaza foarte bine, atat din punct de vedere termic, cat si din punct de vedere fonic. O mare problema a lor este greutatea foarte mare;
 3. Acoperisurile din sindrila bituminoasa. Sunt fabricate dintr-o combinatie de fibra de sticla, asfalt, bitum, stabilizatori si granule. Foarte ieftine, acestea ofera flexibilitate, rezistenta si o greutate destul de mica. Nu sunt foarte usor de fixat insa, putand fi indepartate cu usurinta de vanturile puternice. De asemenea, durata lor de viata este de maxim 30 de ani iar mucegaiul poate sa fie o problema in zonele cu multa umezeala.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here