Când și cum poți încheia asigurarea RCA?

0
110

Proprietarul unei mașini trebuie să dețină RCA pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat sau înregistrat. Asigurarea obligatorie RCA este valabilă atât în România, cât și în afară. Polița RCA protejează financiar persoana care a produs un accident, dar și păgubitul. 

Asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto) reprezintă un contract încheiat între proprietarul unei mașini și o societate de asigurări. Mașina poate fi în proprietatea unei persoane fizice sau juridice. Indiferent de situație, cel pe numele căruia este mașina, trebuie să încheie o asigurare RCA obligatorie, în toată perioada în care vehiculul este înregistrat sau înmatriculat. Valabilitatea asigurării RCA trebuie să acopere chiar și perioadele în care mașina, din diverse motive, nu este utilizată. 

Când se încheie asigurarea RCA?

Atunci când mașina se înmatriculează pentru prima dată în circulație sau se înregistrează în România este nevoie să se încheie asigurarea RCA. De asemenea, polița de asigurare se reînnoiește în momentul expirării. 

Cum se poate încheia asigurarea RCA?

În era digitalizării, asigurare RCA online este o variantă la care apelează tot mai multe persoane. Înainte de a decide către ce asigurator te vei îndrepta este bine să faci o documentare pentru a vedea care sunt prețurile și ce implică fiecare tip de asigurare RCA în parte. 

Fie că mergi la sediul fizic al unei firme, care încheie asigurări RCA, fie verifici totul online, optează pentru o poliță care te avantajează, în funcție de nevoile tale și ale mașinii pe care o deții. 

Ce trebuie să conțină asigurarea RCA?

Trebuie mare atenție la datele care sunt introduse în contractul RCA. Verifică numele, prenumele, datele de identificare ale mașinii, suma înscrisă, CNP-ul, astfel încât datele să respecte realitatea și să nu se strecoare nicio greșeală. 

Asigurarea RCA include polița, cu informații despre asigurator și asigurat, perioada de valabilitate, limitele maxime de despăgubire, prima de asigurare, clasa bonus-malus, datele tehnice ale mașinii, statele în care documentul are valabilitate, formularul “Carte Verde”. 

Ce acte sunt necesare pentru încheierea poliței RCA?

În situația persoanelor fizice, pentru încheierea asigurării RCA, este nevoie de talonul sau cartea tehnică a mașinii și buletinul proprietarului vehiculului. 

Pentru persoanele juridice, trebuie să se prezinte asiguratorului, certificatul de înregistrare al firmei de pe talon și talonul sau cartea tehnică a mașinii. 

Ce acoperă asigurarea RCA?

Asigurarea obligatorie RCA acoperă cheltuielile în momentul în care ești implicat într-un accident de mașină. Polița te protejează dacă ești vinovat de producerea accidentului sau dacă este o culpă comună. 

Asigurarea RCA nu acoperă despăgubiri pentru pagubele produse vehiculului deținut, pentru această protecție fiind necesară o asigurarea facultativă CASCO. 

Extra sfat: un pachet de asigurări la același broker poate fi avantajos. Poți beneficia de reduceri la încheierea unei asigurări CASCO, dacă ai deja o poliță RCA de la același asigurator. 

Valabilitatea poliței RCA

Încheierea unei polițe pe o perioadă de 12 luni poate fi mai avantajoasă din punct de vedere financiar, față de cea pentru 6 luni.

Situații speciale

Sunt o serie de situații deosebite în care se poate suspenda valabilitatea poliței, numai la cererea asiguratului, dacă dreptul de circulație este suspendat sau este imobilizat. Acest lucru înseamnă că trebuie să predea plăcuțele de înmatriculare ale mașinii la autoritatea care le-a eliberat. 

Valoarea asigurărilor RCA poate diferi de la o firmă de asigurări la alta. Pentru a identifica cea mai bună variantă pentru tine și nevoile tale, poți verifica ofertele asiguratorilor sau ale brokerilor de asigurări, astfel încât să găsești polița care te avantajează. Vei fi protejat și asigurat pentru tot ceea ce este important pentru tine și mașina ta. Poți beneficia și de consultanță de specialitate atunci când nu știi care sunt toate opțiunile viabile. Cu documentare și atenție poți încheia asigurarea RCA potrivită.