11 motive pentru care să îți instalezi un sistem de panouri fotovoltaice la tine acasă

0
140

Instalarea panourilor fotovoltaice aduce o mulțime de avantaje și este considerată o investiție importantă pe termen lung. Iată care sunt cele 11 motive pentru care ar trebui să iei în considerare instalarea unui sistem fotovoltaic:

1. Reducerea costurilor – Rolul panourilor fotovoltaice este acela de a genera energie, astfel că prin instalarea lor vei reduce costurile pentru facturile la electricitate;

2. Independență energetică – Cu siguranță că ți s-a întâmplat ca în timpul unei furtuni sau a unei lucrări la sistemul de electricitate local să ai o pană de curent exact când aveai cea mai mare nevoie de el. Odată cu instalarea panourilor „solare”, nu mai depinzi de un furnizor, devii independent din punct de vedere energetic;

3. Furnizor pentru alții – În funcție de puterea instalată și consumul pe care îl are locuința ta, poți deveni prosumator. Ce înseamnă să fii prosumator? Înseamnă să furnizezi energie electrică produsă de sistemul tău fotovoltaic către rețeaua de energie, care la rândul său va furniza altor consumatori. Rețeaua va plăti energia furnizată de tine, ceea ce te va ajuta să îți recuperezi investiția mai rapid.

4. Sursă de energie – Energia solară este o resursă inepuizabilă, disponibilă la capacitate maximă a sistemelor fotovoltaice între 1100 și 1400 de ore pe an, în funcție de zona geografică. În România, media de ore în care sistemul de panouri fotovoltaice are cel mai mare randament este de 1150 de ore pe an.

5. Subvenții și stimulente din partea organelor locale sau naționale – În România și în Europa există numeroase proiecte prin care se subvenționează parțial costurile pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice.

6. Creșterea valorii proprietății – Locuințele echipate cu sisteme de energie regenerabilă devin mai atractive pentru cumpărători și pot fi mai rapid valorificate în cazul în care se dorește vânzarea acesteia. Când vine vorba de zona de instalare a sistemelor fotovoltaice, cele mai căutate sunt cele localizate pe acoperiș sau pe carport, acestea ocupând un spațiu neutilizabil pentru alte tipuri de construcții adiacente casei.

7. Instalare – Sistemele de panouri fotovoltaice se pot instala pe orice tip de acoperiș, la sol sau carport, în baza proiectelor realizate de firmele specializate în proiectare, instalare și montaj, cum este Solar Traders. Acești specialiști vor realiza proiectele în funcție de localizarea și disponibilitatea zonei de instalare, dar și în funcție de documentele necesare pe care le va furniza beneficiarul.

8. Întreținere – Se face foarte ușor, nu necesită timp îndelungat și nu reprezintă un proces complicat. Tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi praful sau alte elemente naturale precum frunzele, firele de iarbă sau paie aduse de vânt, pene de la păsări. Curățarea panourilor poate fi realizată cu ușurință de oricine, dar pot fi angajate și persoane care se ocupă de această activitate.

9. Durabilitate și tehnologie – Panourile fotovoltaice au o durabilitate crescută, peste 20 de ani de funcționare în condițiile instalării și întreținerii corecte. În plus, tehnologia panourilor solare evoluează în fiecare zi, ceea ce face sistemele acestea din ce în ce mai accesibile și eficiente. În plus, structura metalică pe care sunt instalate panourile solare este adaptabilă, sigură și asigură o bună funcționare a sistemului.

10. Utilizare – Pe lângă folosirea energiei produse de sistemul instalat pentru uzul caznic, în cazul în care te gândești la achiziționarea unui autoturism electric sau hibrid, acesta poate fi alimentat cu energia produsă de sistemul tău fotovoltaic. Mai mult, există dispozitive de stocare a energiei (baterii), care te vor asigura că vei avea energie chiar și în perioada în care panourile produc mai puțină energie din cauze meteorogolice.

11. Sustenabilitate – Spre deosebire de alte modalități de producție a energiei, sistemele de panouri fotovoltaice utilizează energia solară, care nu emite gaze cu efect de seră sau poluanți, ceea ce ajută la reducerea amprentei de carbon și la protejarea mediului înconjurător, în contextul în care planeta se află într-o continuă creștere a temperaturii medii anuale care pune în pericol întreaga societate, flora și fauna existente pe Terra.

Cele 11 motive pe care le-am prezentat în acest articol evidențiază aspectele economice, ecologice și sociale ale instalării unui sistem de panouri fotovoltaice care te vor ajuta să crești valoarea locuinței tale, dar și confortul de care te bucuri oricând.