Tot ce trebuie sa stii despre armaturi pentru beton

0
913
armaturi pentru beton
betonul in constructii

In prezent, constructia cladirilor se face din beton armat pentru a fi cat mai rezistente. Betonul armat este realizat din amplasarea unor armaturi atunci cand este turnat betonul. Aceste armaturi cresc durata de viata a cladirii si siguranta acesteia. Aceste elemente pot fi gasite sub diferite forme si dimensiuni, in functie de tipul de constructie si de cerinte.

In cazul in care este nevoie de renovarea sau modificarea structurii, pentru o cladire cu beton armat trebuie sa apelati la servicii profesionale de taiere beton.

Firmele de constructii pot folosi sase tipuri diferite de armaturi, in functie de ce isi doreste proprietarul constructiei. In acest articol vom prezenta care sunt avantajele si dezavantajele pe care le ofera fiecare tip de armatura.

Ce tipuri de armaturi exista?

  1. Armatura flexibila (bare de otel)
  2. Armatura rigida (profile metalice)
  3. Armatura dispersa (din fibre)
  4. Armatura de rezistenta longitudinala (bare drepte sau inclinate) pentru inconvoiere
  5. Armatura de rezistenta transversala pentru taiere
  6. Armaturi dispuse constructiv.

Armaturi din otel carbon

Armaturile din otel carbon sunt cele mai clasice armaturi, folosite aproape pentru toate tipurile de constructii cu beton armat. Aceste material sunt ieftine si sunt grele atunci cand au diametrul corect. Insa, cel mai mare dezavantaj al acestor armaturi este ca in contact cu factorii chimici, se deegradeaza doarte repede. Odata ce barele au corodat, materialul se va expanda, iar acest lucru va duce la fisuri si degradari ale betonului.

Armaturi din otel galvanizat

Otelul galvanizat reprezinta o combinatie intre otelul carbon si otelul epoxidic. Armaturile cu otel galvanizat au un strat de acoperire de zinc pe suprafata de otel carbon. Aceste armaturi sunt rezistente la conditii de umiditate. Astfel, barele vor fi mult mai grele si mai rezistente la deteriorare. Dezavantajele acestor armature este ca sunt mai scumpe si ca nu rezista foarte bine la coroziuni.

Bare din otel inoxidabil

Barele din otel inoxidabil sunt foarte rezistente la coroziune, iar aceasta rezistenta este mult mai durabila decat la alte armaturi. De asemenea, este rezistent la reactiile cu agentii chimici si la greutati mari. Aceste avantaje vin la pachet cu dezavantajul pretului foarte mare.

PC (Otel cu profil periodic laminat la cald) este de multe ori folosit pentru armarea betonului datorita rezistentei mari, dar si pentru ancorarea superioara, realizata prin profilatie.

STNB (Sarma trasa neteda pentru beton) care se gaseste de obicei sub forma de plasa si se mai denumeste si plasa sudata. Aceasta este livrata sub forma de plasa deja sudata, formata din bare cu diametre intre 4 si 10 mm, cu spatii intre ele de 100 sau 150 mm.

STPB (Sarma trasa profilata pentru beton) este asemanatoare cu STNB, cu diferenta ca sarmele aici prezinta striatii. Atat plasele STPB, cat si cele STNB se folosesc la armarea diafragmelor sau aplanseloor de beton.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here