Vinul rose te binedispune!

0
22

 

Putine vinuri pot fi consumate cu orice preparat de mancare sau in orice moment. De exemplu, vinul alb este un vin destul de pretentios care necesita sa fie servit la o anumita temperatura, din pahare speciale si cu preparate alese, fie din peste sau carne de pasare.

In schimb, vinul rose este un vin usor delicat si jucaus care poate fi excelent pentru a savura un desert, o salata sau chiar si o friptura. Gama de vin rose de la Girboiu este facuta pentru toti consumatorii, fie mai putin experimentati sau deja cunoscatori de vinuri. Avand o multime de optiuni la dispozitie, consumatorii care aleg vinurile Girboiu se bucura de cea mai buna varietate de vinuri rose, iar preturile sunt la fel de bune precum vinul.

Acesta crama se mandreste cu faptul ca toti strugurii sunt personal selectionati pentru a da nastere celor mai bune blend-uri de vin, iar vinul rose este specialitatea pe care toti o adora, deoarece gradul de alcoolemie este redus, iar ingredientele secrete din butoaiele Girboiu ofera un parfum si o aroma aparte acestui vin rose.

Ce fel de alimente putem asocia vinul rose?

Difera fata de fratele sau rosu prin nivelul de aciditate (mai puternic la rose) si faptul ca nu este invechit in stejar. Are note aromatice de ardei verde, sos de cirese, coacaze negre si piper. Il poti combina cu preparate din carne de vita, mezeluri, carne de rata sau cu paste.

Varianta rose a vinului din struguri Pinot Noir are o culoare corai, rozalie si o aciditate destul de ridicata. Aromele intalnite aici sunt cele de mar salbatic, pepene verde, zmeura, capsuna si piatra umeda. Notele sunt pamantesti, seci, insa elegante si merg perfect cu o salata cu branza de capra sau cu mancarea la gratar.

Ceva mai rar aleasa de iubitorii de sampanie, varietatea rose este facuta prin amestecarea vinului de baza (care este un vin alb) cu putin vin rosu inainte de a doua fermentare (fermentarea care ofera sampaniei si vinului spumant acea spuma). Fiind bogata in arome si textura, merge foarte bine in combinatie cu foarte multe feluri principale de mancare. Desi vinul rose este apreciat de foarte multe persoane, nu multi cunosc secretul artei de a face vin rose.

De fapt, vinul rose este produs exclusiv din aceleasi struguri din care sunt fabricate vinurile rosii. Acesti struguri care la exterior par albastri au aproape intotdeauna un suc usor, adesea incolor si astfel apare intrebarea evidenta: De unde vine culoarea rosu inchis? Dezvaluirea cea mare: se datoreaza faptului ca pigmentii albastru si rosu sunt derivati din cojile de struguri, nu din suc.

Sa aruncam o privire mai atenta la productia de vin rosu si alb pentru a avea o intelegere mai clara a procesului de vinificare a vinurilor rose. In productia de vin rosu, cojile de struguri sunt pur si simplu fermentate impreuna cu sucul, aceasta se numeste fermentatia „mash” care in acest proces elibereaza culoarea rosie. Pentru productia de vin alb, pielea este indepartata, ceea ce lasa doar sucul si acest proces este cunoscut si ca fermentatia „must”.

Eliberarea pigmentilor din piure in timpul vinificatiei rosii are loc de obicei in cateva saptamani si, daca acest proces este intrerupt dupa doar cateva ore, doar putina colorare va fi eliberata din cojile de struguri. Vinificatorul de vin rose profita de acest lucru si isi asuma controlul total asupra culorii vinului. Odata ce sucul a luat o usoara nuanta rosie, acesta este presat si transferat intr-un alt rezervor unde continua sa fermenteze fara coji. In cele din urma va fi imbuteliat ca vin rose. Deci, in sens strict, vinurile rose sunt vinuri rosii fermentate care au avut doar un contact minim cu cojile de struguri.

Poate fi vinul rose un amestec de vin rosu si alb?

Desigur! Aceasta metoda exista: un pic de vin rosu este adaugat intr-un recipient cu vin alb. Vinurile de culoare roz sunt facute folosind aceasta tehnica de amestecare, dar vinurile rezultate nu pot fi etichetate ca un vin rose. In Germania, astfel de vinuri rose sunt cunoscute sub numele de vinuri „Rotling”, iar exemple celebre includ Schillerwein (o specialitate din Württemberg) si Rotgold (din Baden).

Cu toate acestea, exista o exceptie de la aceasta regula si aceasta este sampania rose. Cu sampania, descrierea „rose” poate fi aplicata chiar daca vinul este derivat dintr-un amestec de vinuri rosii si albe. Cu siguranta, multe sticle de sampanie rose au fost produse exclusiv din struguri albi Chardonnay cu un procent mic de vin rosu adaugat pentru colorare si pentru a rotunji gustul. Acestea fiind spuse, unii producatori de ultima generatie prefera in continuare un proces bazat pe contactul cu coaja strugurilor pentru sampania rose.

Crama Girboiu ofera vinul Bacanta Rosé Magnum folosind o varietate de arome precum aroma de capsune, piersica roz si gref, echilibrat si cu un post gust proaspat si fructat pentru cei mai pretentiosi clienti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here