Controlul finantelor

0
33

Rata de schimb valutar reprezinta, practice, pretul unei monede nationale, echivalat  intr-o alta moneda nationala. Exista o serie de factori importanti care influenteaza un curs de schimb valutar: puterea relativa de cumparare a fiecarei monede, oportunitatile de investitie si riscurile din fiecare tara, dezirabilitatea bunurilor si serviciilor fiecarei tari in parte – marimea cererii de bunuri din acel stat. Fiecare bun sau serviciu in parte prezinta o anumita valoare intrinseca, in functie de modul in care satisfac necesitatile existente pe piata, respective nevoile clientilor. Pentru fiecare bun sau serviciu exista un pret nominal, exprimat in moneda tarii respective si este rezultatul relatiei dintre cantitatea de bani si bunurile sau serviciile disponibile in statul respectiv. Factorii locali influenteaza, intr-o oarecare masura, valoare intrinseca a fiecarui bun sau serviciu. In consecinta, diferenta dintre pretul nominal al aceluiasi bun sau serviciu, cotate in state diferite, este reprezentata de diferenta de cotatie a monedelor lor nationale.

Orice curs de schimb valutar este expresie a valorii unei monede intr-o alta moneda, curs stability in functie de cererea si oferta de moneda. Rata de schimb este stabilita in asa fel incat orice moneda sa aiba paritate a puterii de cumparare cu alta moneda nationala, paritate stabilita in functie de cantitatea de bunuri si servicii care poate fi cumparata. Astfel, uzand de aceasta paritate, se ajunge la o echivalare a valorii intrinsece a bunurilor si serviciilor, in doua state cu moneda diferita.

Oportunitatile de investitie afecteaza cererea de moneda dintr-un anumit stat; cu cat oportunitatile de investitie sunt mai bune, cu atat statul respective va atrage mai mult capital, ceea ce va determina cresterea valorii monedei statului respective, in raport cu valoarea monedei statului investitorilor. In directie opusa, cresterea riscurilor de investitie, ca de exemplu, riscuri de natura politica, va duce la descresterea cererii din moneda respective, respective la devalorizarea ei in raport cu alte monede.

Cu cat un stat ofera bunuri si servicii mai atractive, cu atat cererea de moneda nationala va fi mai mare, pe plan extern. Oamenii isi vor dori bunurile respective, deci vor cumpara moneda pentru a putea achizitiona ceea ce isi doresc; implicit, se va inregistra o crestere a cererii de moneda si, in consecinta, o crestere a valorii acesteia in schimbul valutar. In conditiile in care bunurile si serviciile dintr-un stat nu prezinta interes pentru cumparatori din afara, acestea raman doar pe plan local, neavand relevanta in comertul extern si afectand negativ rata de schimb. Pentru detalii suplimentare intrati pe site-ul: curs-valutarbnr.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here