Cum esti despagubit in cazul in care blocul tau este afectat de cutremur?

0
1845

Stiati ca exista anumite situatii in care puteti fi despagubiti daca scara blocului sau alte spatii comune sunt afectate de cutremur? Pentru a afla mai multe detalii despre subiect, cititi in continuare acest articol!

De cele mai multe ori, ofertele de asigurare sunt diferite de la firma la firma.  Insa spatiile comune au tendinta de a fi mereu cuprinse in asigurarea facultativa. Trebuie sa vedeti despre ce este vorba in documentele acesteia si sa urmariti cu atentie cadrul legal in care se stipuleaza modalitatea de actiune in cazul cutremurelor.

In ce conditii veti beneficia de asigurarea acestor spatii?

„Exista posibilitatea emiterii unei polite de asigurare pentru spatiile comune dintr-un bloc, printr-o polita de incendiu si alte calamitati, in situatia in care toate apartamentele din cladirea respectiva au polita de asigurare facultativa incheiata cu acelasi asigurator”. Asadar, exista posibilitatea sa va bucurati de asigurarea spatiilor comune insa numai in cazul in care toate apartamentele din bloc sunt contractate de aceeasi firma de asigurari.

Asigurarea presupune calcularea si restituirea sumei de bani calculate conform cotei indivize a partilor de cladire ce-i revin fiecarui locatar, din prisma asiguratoului, in momentul petrecerii unui astfel de eveniment nefericit.

„Concret – atunci cand vorbim despre asigurarea facultativa, la producerea daunei se va despagubi locatarul in functie de procentul detinut din acea parte comuna – cota indiviza. Daca vorbim de polita obligatorie – pentru riscurile cutremur, alunecare de teren si inundatie – situatia este asemanatoare, in sensul ca, in legea 260/2008 actualizata este mentionat ca se asigura locuinta impreuna cu cota indiviza din spatiile comune”.

Asadar, indiferent de modalitatea de asigurare, in cazul unor daune trebuie sa va adresati companiei de asigurari, prin intermediul administratorului de bloc, deoarece va trebui sa beneficiati de daune.

Cate blocuri sunt asigurate in Romania?

Ceea ce este insa cu adevarat ingrijorator este faptul ca aproximativ 20% din locuintele din Romania urbana beneficiaza de astfel de asigurari la momentul actual. Este o cifra cu adevarat descurajanta.

De aceea este indicat sa va raportati la serviciile de administrare a blocului intr-un mod profesionist si sa va angajati o firma de administrare imobile profesionista. Doar un administrator profesionist si interesat de soarta locatarilor va face demersurile necesare pentru a intocmi o astfel de asigurare si a beneficia de daune in cazul unui eveniment.

Program special pentru asigurarea blocurilor din Romania 

Exista si o campanie de promovare a asigurarilor pentru blocurile din Romania. Campania Octombrie – Luna asigurarilor. In cazul acestui proiect se comunica avantajele si se evidentiaza importanta unei astfel de asigurari.

Intrebati administatorul dumneavoastra despre aceasta campanie sau interesati-va personal la APPA – Asociatia pentru Promovarea Asigurărilor. Aceasta campanie este desfasurata cu ajutorul mai multor parteneri.

Blocul tau ar trebui sa fie mentionat in listele cu obiective pentru o astfel de campanie, deoarece sanatatea si integritatea tuturor locatarilor blocului tau este importanta. Adreseaza-te cat mai repede administratorului si vezi daca esti asigurat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here