De ce ai nevoie de un audit energetic industrial pentru compania ta

0
73

Auditul energetic industrial este un concept care starneste rumoare in randul multor oameni de afaceri din Romania. Exista multi antreprenori care nu cunosc informatii esentiale despre rolul acestui proces, obligativitatea sa, consecintele pe care le are si modul in care poate fi pus in practica. Auditul nu este deloc un element negativ sau o povara pentru o companie, desi este obligatoriu prin lege, in anumite situatii.

Cu ajutorul acestei analize, pot fi obtinute informatii care sa ajute in mod consistent la dezvoltarea unei afaceri si la marirea profitabilitatii pe termen scurt, mediu si lung. Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei putea descoperi ce inseamna un audit energetic industrial, de ce trebuie sa il pui in practica in mod periodic si cine te poate ajuta sa scapi de grija rapid si eficient.

Audit energetic industrial: definitie si necesitate

Prin audit energetic industrial se intelege o analiza a consumului de resurse pe care il inregistreaza compania pe o perioada de patru ani. Sunt analizate facturile aferente consumului de energie electrica si termica. Pentru a obtine o viziune si mai clara asupra performantelor din acest punct de vedere, se analizeaza si situatia cladirii in care activeaza afacerea pe care o detii.

In acest mod, o companie care detine autorizatia de a pune in practica auditul energetic poate sa identifice modul in care firma ta risipeste energie. In acelasi timp, vor fi identificate si recomandate masuri prin care randamentul energetic sa fie imbunatatit. Lucrarile de imbunatatire sunt utile din doua puncte de vedere. In primul rand, se diminueaza cheltuielile companiei tale, iar in al doilea rand sunt protejate resursele naturale.

Auditul energetic industrial este obligatoriu, conform legii 121 din 2014 pentru operatorii economici care consuma anual energie in cantitate mai mare de 1000 de tone echivalent petrol pe an. Auditul se efectueaza o data la fiecare patru ani. Asadar, pe langa motivatia economisirii de resurse si a unei activitati mai prietenoase cu mediul inconjurator, auditul trebuie pus in practica si pentru a avea certitudinea ca respecti toate obligatiile impuse prin lege.

La cine sa apelezi pentru un audit eficient

Atunci cand ai nevoie de un audit energetic industrial pentru compania ta, este necesar sa apelezi la un auditor autorizat ANRE. De asemenea, este de preferat sa apelezi la o companie cu experienta in domeniu si care are la activ colaborari cu operatori economici cunoscuti pentru profesionalism si seriozitate.

Inainte de a alege compania pe care vrei sa o contractezi pentru un audit, asigura-te ca aceasta este autorizata si ca iti pune la dispozitie o echipa de specialisti bine pregatiti. Tot ce trebuie sa faci este sa verifici site-ul companiei si sa o contactezi telefonic sau prin e-mail. Elsaco este o firma care ofera servicii de audit industrial si care deserveste entitati cu capital mare, precum Blue Air, Metrorex, UPC sau Loteria Romana.

Pentru ca auditul sa fie dus la bun sfarsit, este necesar sa oferi informatii despre consumul de energie din ultimii trei ani. De asemenea, un expert auditor va vizita sediul companiei tale pentru o zi si va analiza situatia cladirii. In final, se va efectua o analiza completa si se va elibera un dosar necesar din punct de vedere legal, dar care cuprinde si recomandari cu privire la modul in care randamentul energetic poate fi imbunatatit. Alege un auditor de top si bucura-te de solutii profitabile pentru firma ta!